ENGSTRÖM & CO BJÖD PÅ UTMÄRKT PROFFSGALA I KATRINEHOLM

okt 29, 2017
boXning

När väl proffsboxningstävlingen i Duveholmshallen i Katrineholm kom till ett lyckligt slut kokade hallen av entusiasm och glädjeyra, där en drygt 600 personer stark publik upplevde ett crescendo i form av

Simon Engströms (nu 3-0/2 KO) mycket starka insats mot mer rutinerade och hela vägen farlige motståndare Stanislav Eschner (nu 6-6-1/4 KO) från Tjeckien. Det blev en spännande och tuff fight, där Simon pressade framåt merparten av ronderna och stod för de bästa slagserierna i en snygg variation från kropp till huvud och vice versa, men där Eschner hela tiden svarade med stingande enskilda träffar.

Engströms starka öppning i första ronden satte mönstret för fighten – han kom som en verklig ’killer’ till jobbet och gick efter sin man – och även om han sedan tvangs till en säkrare mer metodisk nedbrytning av motståndet, lite oroad över att en förkylning stört sista veckornas förberedelser före fightveckan, så var det han som plockade rondseger efter rondseger .. och i slutsekvensen av fjärde och sista ronden svarade båda upp med tå-mot-tå slagserie mot varann, där faktiskt båda momentant skakades in till sista gonggongslaget. Domslutet var det dock inte minsta snack om: Simon vann med 40-36 x 2, 39-37 och en klar och mycket snygg poängseger!
Då hade ’Rising Stars IV’ sedan länge utvecklats till en riktigt härlig boxningskväll. Full heder till promotor Fernström för ett skarpt ihopsatt program, där varenda match var mycket sevärd och alldeles utmärkt boxning!

Det började dock mindre bra ur svensk synvinkel – Angelique Hernandez (nu 1-3) fick emot sig en mycket tuff tjeckiska vid namn Lenka Kardova (2-0) som visade sig vara både teknisk och slagkraftig och svenskan kom direkt i lite underläge. Detta rätade hon upp i andra med en stark offensiv, men det utvecklades till ett hårt och rafflande ställningskrig i tredje varefter Kardova var den som förmådde spurta bäst, i en spännande och hård upptaktsfight, i bantamvikt. Segern gick till tjeckiskan på majoritetsdomslut, två domare hade Kardova segrare 39-37 medan tredje man fick oavgjort 38-38.

Även nästa match, i lätt mellanvikt, blev spänningsmässigt en thriller, där debuterande Camilo Palacios boxade fräckt och publikfriande slog klart mest men oftast ganska löst med blott armslag medan polacken Artur Giers (nu 0-1-1) satsade våldsamt på varje slag, slog betydligt mindre och var på randen till att köra slut på sig själv men faktiskt fick in träffar både här och där. Det blev riktigt underhållande men domarna delade sig tre-falt: en hade Palacios segrare 39-37, en Giers segrare 39-37 och tredje man hade 38-38 – varmed det hela slutade oavgjort!


Tredje match blev ett veritabelt krig mellan Ahmed Rossi (nu 3-0/3 KO) och bosniske hårdingen Benjamin Skender (nu 5-5/3 KO) i mellanvikt, där den mycket hårdslående stockholmaren startade sin stil trogen ’all in’ och hade Skender i bryderi flera gånger i upptakten men kunde inte få ner honom. I andra ronden rammade Rossi dock sin motståndare hårt efter knappa minuten och skickade honom i golvet, men han kom upp för mer, gick ner igen kort före rondslutet men klarade även den räkningen, förlorade dock ronden 10-7. I tredje hakade han sig desperat kvar i fighten och swingade livsfarligt tillbaka, medan Rossi fortsatte att dominera men kunde inte slå ner sin man igen .. förrän i fjärde då han i en våldsam anstormning på nytt träffade rent, och Skender vek undan och satte ett knä i golvet, klart tagen, tog sig upp i stående men hade inte mer kvar .. ringdomare Håkan Sindemark tog en extra titt på bosniern och bröt på tiden 1:33..!


Nästa match blev den förras motsats, då vi nu fick se en vackert och mycket effektivt stilboxande Laziz Sharifov i sin andra proffsmatch åter ta sig an en på pappret betydligt mer rutinerad Tomasz Goluch (5-10/3 KO) från Polen, vars proffsrutin dock uppvägdes av svenskens gedigna amatör-erfarenhet .. och i realiteten klarade inte polacken alls svenskens suveräna skicklighet – han kämpade och slet, men kom aldrig underfund med Laziz urstyva switch-boxning (från ortodox till south paw och tillbaka) och fick en hel del påskrivet i en dock hela vägen intressant fight, i weltervikt. Domarna såg den klockrent 40-36 x 3 till Sharifov!

Så var det dags för nästa debutant, Katrineholms egen SM-tvåa som amatör, Samo Jangirov i cruiservikt .. och han mötte blott 20-årige bosniern Elvis Smajlovic (1-3/1 KO), som visade sig vara en riktig tuffing, och då Samo kom som en furie från start sattes mönstret för ett nytt råkurr, där svensken dominerade med sin större styrka och hårdare långa slag men Elvis faktiskt förmådde kontra smart, så att det blev en riktig fight in i det sista, även om Jangirov rent poängmässigt kom ut som segrare i varje rond och därmed vann klart hos domarna: 40-36 x 3. En tung debut!


Sjätte matchen var ytterligare en fight i mellanvikt, där Leon Chartoi i sin andra proffsuppgift mötte georgiern Goga Kevishvili (nu 4-5/1 KO), en hyggligt rutinerad man från Kaukasus, som dock snart tycktes underlägsen den från amatörerna enormt rutinerade svensken. Chartoi tog klart första ronden men Goga var hela tiden småfarlig med vassa kontra, och när Leon öste på i andra, än hårdare, kom det som en blixt från klar himmel när georgiern fick in en rejäl kontring och svensken for i golvet, rullade runt och kom upp snabbt men den räkningen kostade honom ronden med två poäng – och plötsligt underläge! I tredje kom Leon ut som ett retat lejon, tog skarpt kommandot och sänkte Goga för räkning på knä och vid återupptagen fight strax igen, och även om georgiern kom upp med ryggen mot hörnpaddingen så var han nu illa ute och ringdomare Mikael Höök räknade ut honom! Tid: 1:25. Snacka om dramatik dock!
Det var gott om folk, härlig stämning, afrikanska trummor i inledningen och en vass danstrupp i pausen, öppningstal av kommunalbossen Göran Dahlström, som tog hjälp av Katrineholms stora boxaress och klasskompisen Uffe Carlsson, på besök i sin forna hemstad .. och i publiken satt gamla stjärnan Åke Wärnström .. och från publiken plockades Mikaela Laurén upp för intervju. Det var boxningsfest i stan och den avslutades således av stadens nya boxarstjärna Simon Engström på det grannaste vis i en riktigt vass lätt tungviktsbatalj! Blir det fler proffsboxningar i Katrineholm? Det torde vara nästan bomsäkert!