ERIK SKOGLUND MATCHAS MOT CALLUM SMITH I WBSS!

jul 09, 2017
boXning


Vid den stora dragnings/matchningsgalan i Grimaldi Center i Monaco på lördagsnatten spikades den kommande första omgångens matcher i World Boxing Super Series (WBSS) i super mellanvikt och cruiservikt – de två viktklasser som gäller under första året av denna tänkta årliga ”golden league” i boxning. DE fyra toppseedade boxarna i vardera viktklassen fick i nummerordning välja sin motståndare ur gänget på fyra övriga.
Supermellan toppseedade WBA-VM-kung George Groves valde landmannen Jamie Cox (båda är britter), varefter seed #2 Callum Smith valde vår Erik Skoglund, varefter #3 Chris Eubank (som dock riskerar sin plats i turneringen i IBO-VM-fighten mot Arthur Abram om en vecka) valde Avni Yilderim och #4 Jürgen Braehmer således följdriktigt hade att nöja sig med amerikanen Rob Brant.


Det faktum att Smith valde Erik som motståndare var både lite överraskande och ändå inte helt ologiskt – han kunde ha valt ”lättare” motståndare – men anger kort och gott själv som anledning:
”hans stil passar mig bäst”. Det kommer att bli en ruggig fight mellan dessa två; den sannolikt tuffaste av alla i supermellanvikts-turneringens första omgång. Det är två obesegrade herrar som gör upp om en semifinalplats – och en hel del pengar. Exakt vad boxarna får i första omgången är inte klargjort; samtliga fighters har fått en ’signing fee’ av varierande format (baserat på ranking etc) och ett matchgage därutöver av miljonklass. Segraren garanteras dessutom ett mångdubbelt större belopp i semifinal – och de två turneringarnas slutsegrare delar på 10 miljoner dollar. Det är stora pengar i rörelse. Erik Skoglund har en record på 26-0/12 KO) och Callum Smith, första-rankad utmanare (WBC) har en record på 22-0/17 KO; den senares högre ranking och stora dragningskraft hemma i Liverpool gör det sannolikt att matchen kommer att placeras i England. Detta avgörs inom kort, liksom när; samtliga matcher i turneringarnas första omgång skall genomföras under september/oktober. Semifinalerna skall sedan avverkas i början av nästa år och finalerna i maj 2018.

Skoglund räds inte uppgiften utan ser positivt på att han drogs in i kanske hårdaste upptaktsfighten: ”Min kvart är den tuffaste, men vi är ändå ganska oprövade båda två mot de allra största namnen. Han har fler KO än jag, men jag har mer erfarenhet av långa matcher. Han är favorit naturligtvis, men slår jag honom är jag i läge att ta dem allesammans. Det är okej om fighten blir i Liverpool, då jag kan slå ur underläge. Vinnaren i vår match kommer att gå hela vägen och vinna allt!”

På samma sätt som i super mellanvikten sattes matcherna i den oerhört stjärnspäckade cruiservikten och där parades de åtta boxarna således ihop som följer:
1. Oleksander Usyk vs Marko Huck
2. Murat Gussiev vs Krzysztof Wlodarczyk
3. Mairis Briedis vs Mike Perez
4. Yunier Dorticos vs Dmitry Kudryashov

BILDER: Callum Smith öga mot öga med Erik Skoglund i Monaco
Hela det fantastiska boxar- & arrangörsgänget efter dragningen