ESTRADA SLOG KNAPPT CHOCOLATITO, McCASKILL SLOG KLART BRAEKHUS ..

mar 14, 2021
boXning


I den stora trippel-showen i American Airlines Center i Dallas, Texas på lördagsnatten (klart i morse svensk tid) möttes i huvudkampen WBC-kungen Juan Francisco ”El Gallo” Estrada (42-3/28 KO) och WBA-kungen Roman ”Chocolatito” Gonzalez (50-3/41 KO) om vem som är rättmätig kung i super fly/lätt bantamvikt, i vad som kommer att gå till historien som en liten klassiker. Det blev en härlig fight, fram och tillbaka, i tolv ronder där de två (i grund och botten vänner) gav allt och lite till. Estrada öppnade hårdast och försökte ta kommando, men Chocolatito svarade bra och de delade på inledningsronderna och i ett allt hårdare tempo bjöd båda på en superb fjärde rond med tuffa slagbyten. Från femte ronden tycktes Chocolatito få ett övertag och bygga en poängledning men på ’championship distance’ var det en ruggig styrkemätning där Estrada kom starkt och till sist var det hugget som stucket vem som tog hem detta! Domarna delade sig på ett nästan märkligt vis, så att två man såg det 115-113, 117-111 (!) till Estrada och en man 115-113 till Chocolatito. Därmed tog Estrada revansch för det tidigare nederlaget och är nu WBC/WBA-kung i viktklassen. Matchen blir en kandidat till årets kamp och bäddar med stor sannolikhet för en tredje match ..!

Den andra stora titelfighten i Dallas var damernas supermöte i weltervikt med samtliga bälten på spel, WBC/WBA/IBF/WBO & IBO, mellan klassens förra suverän Cecilia Braekhus (36-2/9 KO – VM-drottning 2014-20), nu på revanschstråt, mot försvarande mästarinnan Jessica McCaskill (10-2/3 KO), den enda som besegrat norskan som proffs. Braekhus lovade i tydliga ordalag inför kamp att hon lärt läxan och att de misstag hon gjorde i första mötet inte skulle upprepas och att den lilla tuffa amerikanskan bara fått bältena till låns en tid; ”det existerar ingen möjlighet att jag inte slår henne nu, kanske till och med slår ut henne!” McCaskill sa före kamp sobert: ”Jag gjorde det okej förra gången, och jag kommer att slå henne klarare nu!” Amerikanskan fick rätt. McCaskill dominerade från start, slog in en lång överhandshöger som träffade gång på gång, och var den som forcerade rakt igenom. Norges boxningsstolthet hade sina ’moments’, speciellt med sin uppercut, men kom mestadels till korta. Domarna var helt eniga och gav McCaskill segern med klara siffror: 100-89, 99-90, 98-91. Det var en mycket stor seger för ”CasKilla”, som nu har en hel värld framför sig, medan det blir tveksamt vad Braekhus vid 39 års ålder kan företa sig framöver.

 

Den tredje VM-kampen i Dallas var av betydligt mindre format men dock en legitim titelfight. Här försvarade WBA-VM-kungen i lätt flugvikt Hiroto Kyoguchi (15-0/10 KO) sitt bälte mot mexikanske utmanaren Axel Vega (14-4-1/8 KO) och hade ett knappt övertag in i femte ronden, då Vega gav upp efter att ha skadat högernäven .. ringdomare Raul Caiz bröt direkt, TKO 5, då Vega vände ryggen till.

 

Tidigare denna lördagsnatt lyckades förre VM-kungen David Benavidez (24-0/21 KO) stoppa sin tuffe och hårt kämpande motståndare Ronald Ellis (18-2-2/12 KO) på TKO 11 i ett WBC-VM-kval i supermellanvikt i Mohegan Sun Arena i Uncasville, Connecticut, och i ett WBA-VM-kval i lättvikt på samma ställe vann Isaac ”Pitbull” Cruz (21-1-1/15 KO) på poäng 12 (114-113, 115-112, 118-109) över tidigare obesegrade Matias Romero (24-1/8 KO).

Tidigare i veckan, på onsdagsnatten, i Mohegan Sun Arena stoppade nya stjärnskottet Brandun Lee (22-0/20 KO) mycket tufft Samuel Teah (17-4-1/7 KO) i lätt weltervikt på TKO 3.

 

Ännu tidigare på lördagen, i Workpoint Arena i Bangkok, Thailand tog förre WBC-mästaren i lätt bantam – se ovan – Srisaket Sor Rungvisai (50-5-1/43 KO) en vass seger över förre minimumvikt-kungen Kwanthai Sithmorseng (50-8-1/27 KO), där den senare efter golvbesök i tredje ronden gav upp. Därmed är Sor Rungvisai tillbaka i hetluften igen och sa direkt efteråt att siktet nu är inställt på segraren av Estrada vs Chocolatito (där då ännu ett halvt dygn återstod till kamp).