Fight Night 7: Fornling vann på KO i Ystad

apr 26, 2015
admin

Rotundan i Surbrunnsparken i Ystad surrade av förväntningar före och fylldes av massivt jubel under och lämnades efter sex fullbordade kamper av en nöjd publik, som fått beskåda en riktigt bra boxningstävling. Det var action rakt igenom och underhållande fighter från första till sista match.

Det började med Edward Björklund (1-0/1 KO) vs Artur Movsesyan (5-0/2 KO) från Georgien i fjädervikt, och redan från kort efter upptakten gick det snett för ”Eddie” – han tappade bort sin vänsterjabb och fick inte ordning på fötterna och kunde inte hitta rytm och stil medan Movsesyan tog kommandot från start och jobbade ihärdigt hem två raka rondsegrar. Påeldad av utmärkte sekonden Luan Morina i ringhörnan kom Edward ut till tredje och placerade snyggt sin jabb och tog nu över matchen, och även om han på nytt föll ur ramen i rondslutet fick han dock med sig denna rond. I fjärde var svensken åter på villostråt och fick väl lite uträttat när han behövde spurta för allt han var värd, och unge Artur krigade in i kaklet för att vinna på bortaplan – det var en i stort sett helt jämn sista rond .. men därmed gick Björklund mot sitt första proffsnederlag. Domarna dömde 39-38, 39-37 och 37-39, alltså 2-1 till Artur Movsesyan. Edward var bitter efteråt, men det var inte mycket att orda om – den unge georgiern vann, så enkelt var det.

Nyhetsbild_295_FN_Rydberg_JorneacEn av kvällens allra bästa matcher kom i flugviktsbataljen mellan de två relativt nya i proffsgamet men likväl redan tävlandes på elitnivå tjejerna Johanna Rydberg (2-0/1 KO) från Helsingborg och Xenia Jorneac (2-0/1 KO) från Rumänien men bosatt och boxandes i Tyskland. Jorneac startade klart bäst och snickrade tufft hem första ronden, Johanna kom igång i andra och det tätnade till en hård styrkemätning som sedan svenskan tog över i tredje och fjärde, då rumänskans näsa slogs i blod och hon såg mycket trött ut, men heders till henne att hon repade sig och svarade bra om än i underläge i de två avslutande ronderna. Det var en imponerande seger av Rydberg som togs med enstämmiga siffror 59-55 x 3.

Nyhetsbild_294_FN_Simon_H_ChukaleiskiSimon Henriksson (2-0/1 KO) från Malmö ställdes mot en mycket tuff och otroligt seg bulgar vid namn Aleksandar Chukaleiski (1-3) i lätt mellanvikt; ”Bullet”, som Simon kallas, startade i sedvanlig offensiv show-stil och rappade in underbara kombinationer, allra bäst mot kroppen och inflikat med uppercuts genom/under gard upp mot hakan. Bulgaren kämpade som en furie för att försvara sig och kunna komma tillbaka men var i konstant underläge och fick smisk och slogs blodig och fick nog faktiskt sin markanta nästa knäckt. Simon vann varje rond, tvangs till poäng-boxning i mellanpartiet men steppade upp takten i avslutningen och kunde till och med showa inför en jublande publik efter att det hela var över. En kassaskåpssäker och riktigt snygg seger (40-36 x 3) ..!

Det var dinner-boxing-stuk över galan som dessutom TV-sändes över web-tv med seger-intervjuer hållna i lokalens ena hörn, där boxarna strax omgavs av nära och kära och mixade med publiken. Intimt, varmt och med en härlig stämning. Efter en kort paus efter Simon kamp följde resten av programmet.

Anna Donatella Hultin (7-2/2 KO) mötte något mer rutinerade Sopio ”Sophia” Putkaradze (10-3-2/2 KO) från Georgien i fjädervikt. Det blev en underhållande 6-rondare, som började avvaktande men växte fram allt eftersom. Anna utnyttjade starkt sin räckvidd och längd – hon har förmodligen här funnit sin rätta viktklass och verkade inte heller ha haft bekymmer att ta sig ner i vikt – och efter tre ronder började borta-hörnan förstå att fortsätter det så här tar Hultin en promenadseger. Putkaradze ökade pressen i andra halvan av kampen och hade någon rond jämn men kunde aldrig bemästra svenskan överlägsna räckvidd. Anna, som fick ett cut högt upp i håret, vilket blödde kraftigt och senare fick sys men saknade betydelse i övrigt, vann med solklara siffror 60-54 x 2, 60-55.

Granit Bylygbashi (4-0/2 KO), balkanättad tysk lätt tungviktare från Ingolstadt, fick en match på programmet i samarbete mellan ABP och tyska kollegor, och han kom att få på sin lott en längre och mer rutinerad herre vid namn Marko Martinjak (4-13-1/1 KO) från Kroatien. Den senare visade sig trots fläckad record vara en högst kapabel fighter som förvisso med ful spoiler-stil neutraliserade och bitvis ställde sluggerbetonade Granit. Den senare vevade på allt mer desperat efter att ena missen följdes av en ny, och så fort han var i närkamp låstes han upp.. däremellan hann kroaten pricka in ett och annat slag. Granit fick höger öga närapå igenslaget, blödde från hårfästet och slog själv upp ett jack över Martinjaks vänstra ögonbryn. Det blev blodigt, klängigt, vresigt och fult. Ringdomare Håhan Sindemark gjorde ett utmärkt jobb med att omedelbart bryta varje clinch och försökte tygla surt humör på båda sidor. Poängdomare Höök och Stenberg dömde båda oavgjort 38-38 medan Åke Johansson ville ge segern till Martinjak (39-37) – domslutet blev därmed oavgjort (majority draw).

Nyhetsbild_293_FN_Fornling_KrivkaAvslutande kamp fick i uteblivne Kosovo-krigaren Bujar Sejdius (han fick helt enkelt inte visum till SWE) frånvaro nu bli en fyra-rondare mellan Sven Fornling (5-0/4 KO) och den sent influgne journeymannen Josef Krivka (7-10/7 KO) från Tjeckien – båda vägde in på exakt 80,5 kg och benämndes därmed lätt tungvikt (med reskilo). Det stod klart från start att detta var en ”KO-fight”  – båda gick från första stund in för att slå ut den andre och publiken hajade det på en gång. Svensken gick smart och kallt i kroppen på Krivka och hade strax hela hans mellangärde färgat chockrosa. Krivka var hela tiden farlig men tålde inte behandlingen mot kroppen; efter 2:08 tog han räkning på knä, kom upp och krigade tills han sänktes på rumpan med en sekund kvar av ronden. Han kom åter upp och fick fortsätta och efter rondvila kom han rusandes ut som en furie, överföll Fornling och drev honom faktiskt framför sig, tills Sven snabbt nog fick ordning på saker och ting och ånyo satte Krivka under press. Vid 1:33 gick tjecken ner för ny räkning men boxades därefter vassare och hängde med resten av ronden. Han låg nu hopplöst under på poäng och kom ut i tredje som om han tänkte försöka avgöra för egen del, men sattes fort på plats av Sven som nu gick ”all in” på KO, fick motståndaren i bryderi, träffade efter en minut tungt i kroppen, och det såg ut som Krivka var på väg ner men rätade upp sig, samtidigt som ringdomare Mikael Höök var på väg in för att bryta, och Sven drev in en grann vänsterkrok mot käken och sänkte honom rak lång. Höök räknade till åtta och tjecken tog sig klart omtöcknad upp varför Mikael fortsatte räkna ”ten and out”!

Det var ett crescendo-slut på en riktigt underhållande afton. Fight Night 7 läggs till hävderna som en riktigt bra tävling. Armand Krajnc & Co gjorde det igen.

Bilder:

Johanna Rydberg besegrar Jorneac
Simon Henriksson besegrar Chukaleiski
Sven Fornling slår ner Krivka

Foto: Thomas Persson Österlenreklam