FIGHT WEEK: BELLEW vs HAYE, GGG vs ’NIGHTMARE’; WANHENG EFTER 50 RAKA ..

apr 30, 2018
boXning

Det är en spännande fight week detta med uppladdning för två stora boxningsfighter i toppen av skalan till det kommande veckoslutet. Det ur vår horisont mer närliggande är jättemötet, den heta returen, mellan Tony ”Bomber” Bellew (29-2-1/19 KO) och David ”Hayemaker” Haye (28-3/26 KO) i O2 Arena (Millenium Dome) i London, England nu på lördag den 5/5.

De två möttes ju under stort drama, i samma arena, den 4/3 2017, och returen har varit under vägs sen dess men tog alltså över ett år att få till. Första matchen för båda tungviktsbestarna sedan dess. De gick ju då lös på varann i stentuff urladdning som var en verklig fight, tills Hayes akilles-sena brast i sjätte ronden och han haltade runt som en enbent struts ända tills elfte ronden, då han till slut gav upp! Då hade han varit i golvet i sjätte och elfte ronderna, men inte särdeles illa ute ändå, bortsett från oanvändbara foten, men hopplöst under på poäng och till dels räddad av att Bellew bröt en hand ..!

De två möttes i TV-studion förra veckan för snack under ledning av dito ex-champ Johnny Nelson, och trots Hayes tidigare snacksalighet mötte han lätt sin överman i Bellew, som här oralt gick på som en väderkvarn och fordrade upp till bevis och utan ursäkter. Hett blir det! Båda är ju ex-champions av stor klass: Bellew EM 2015-16, WBC-VM 2016-17 (abdikerade från båda) i cruiservikt, Haye EM i cruiservikt 2005-07, VM (WBA/WBC + WBO) 2007-08, WBA-VM i tungvikt 2009-11; comeback 2016. Haye är nu 37 år, Bellew är 35.  

Den andra huvudmatchen i O2 är mellan Paul Butler (26-1/14 KO) och Emmanuel Rodriguez (17-0/12 KO) om IBF:s vakanta VM-bälte i bantamvikt – Butlers enda förlust är mot Zolani Tete om IBF-VM i super fly 2015; puertoricanen är Fedelatin-champ. Dessutom försvarar här Martin Joseph Ward (19-0-2/9 KO) sin EM-titel (EBU) i lätt lättvikt/super feather mot James Tennyson (21-2/17 KO). Det är Wards första försvar av titeln han vann i december. Tennyson är från Nord-Irland.    

Men det är också och kanske än mer fight week för den obesegrade VM-kungen i mellanvikt Gennady ’GGG’ Golovkin (37-0-1/33 KO) och hans senaste försvar, det mot Vanes ”Nightmare” Martirosyan (36-3-1/21 KO) i StubHub Center i Carson, Kalifornien, USA dito på lördag natt – det hinner gott och väl bli söndag morgon i Sverige – den 5/5. Detta var ju först matchdatum för GGG versus Canelo Alvarez i ”årets returfight”, men denna fick ju ställas in efter att Canelo två gånger testat positivt för clenbuterol (påstått/i viss mån trott pga kontaminerat kött) och stängts av tills i höst, varför ”Nattmaran” ganska otippat och plötsligt, men i form och redo för fight, fick hoppa in, samtidigt som evenemanget flyttades från Las Vegas till Carson. Martirosyan har vunnit NABF, WBA/Int och WBO/I-C-titlar på vägen upp i lätt mellanvikt, men missade om VM i den klassen mot Erislandy Lara på ett delat domslut, och växlade till mellanvikt, där detta dock är första fighten på två år. Han är massiv underdog till GGG.

Golovkin är nu den mästare (med modern räkning/alla ’alfabetstitlar’) som suttit längst av alla nu regerande kungar; han vann WBA-VM 2010, adderade IBO nästan omgående, WBC/interim 2014, IBF 2015 … han gör sitt 20:e raka VM-försvar mot Martirosyan.

Uppbackningen i StubHub är ett smått märkligt VM-försvar av Cecilia Braekhus (32-0/9 KO) – i sin USA-debut med alla bältena på spel (WBA/WBC/IBF/IBO/WBO) – mot lite ’mediokra’ Kali Reis (13-6-1/4 KO), som fått stryk av Mikaela Laurén och i samtliga tidigare titelförsök.

Redan på onsdag har vi dock en intressant VM-fight på agendan, då den lättaste av våra främsta stjärnor i sporten Wanheng Menayothin (Chayaphon Moonsri; 49-0/17 KO), WBC-kung i stråvikt (minimum weight/47,6 kg) går efter sin 50:e raka seger – varmed han passerar Rocky Marcianos svit på 49-0; eller om ni så vill .. och accepterar Mayweathers ’struntjobb’ vs McGregor, tangerar Floyds record på 50-0) OM han vinner sitt försvar av titeln mot Leroy Estrada (16-2/6 KO) från Panama, i Nakhon Ratchasima i Thailand den 2/5. Wanheng är storfavorit till segern.