FIGHT WEEK: BELTRAN-MOSES, ALEXANDER-ORTIZ, GARCIA-RIOS & GROVES Vs EUBANK HETTAR TILL

feb 14, 2018
boXning

Det är fight week inte bara för storfighten i Manchester, England utan på flera andra håll, med tunga matcher detta veckoslut: Ray Beltran (34-7-1/21 KO) möter om WBO:s vakanta VM-titel i lättvikt i Grand Sierra Resort´s Grand Theatre i Reno, Nevada på fredag den 16/2 den tuffe afrikanske utmanaren Paulus Moses (40-3/26 KO) – och det har utvecklats till en match av speciell betydelse, för Beltran, som är mexikan bosatt i USA, och nu under president Trumps hårdare nya regler behöver VM-bältet för att få stanna i USA ..! Det är tuffa bud redan utan extra politiskt tryck – den 36-årige Beltran har tre gånger boxat om WBO-VM i klassen, två av dem utan förlust och utan seger (!); första gången gick han oavgjort mot Ricky Burns (som därmed behöll titeln) 2013, andra gången förlorade han, på poäng vs ’omöjlige’ Terence Crawford och tredje gången om dennes vakanta titel 2014 mot Tajahiro Ao blev matchen förklarad No Contest/Decision efter att Beltran – ursprungligen segrare på TKO 2, testat positivt – och avstängdes i ett år. Nu först är han framme vid målet igen. 39-årige Moses, från Namibia, har hållit WBA-VM 2009-10, misslyckats vinna mot Burns, återkvalat via International-titeln och nu sedan 2016 WBO/Africa.

Det går ytterligare tre stora TV-fighter under lördagen, dels Devon Alexander (27-4/14 KO) vs Victor Ortiz (32-6-2/25 KO) i en VM-kvalificerande 12-rondare i weltervikt i Don Haskins CC i El Paso, Texas, USA – två ex-VM-kungar på jakt efter en ny titelchans – där också Jennifer Han (16-3-1/1 KO) försvarar sin IBF-VM-titel i fjädervikt mot Lizbeth Crespo (12-3/3 KO) .. och dels dubbel-galan i Mandalay Bay i Las Vegas, Nevada där Danny Garcia (33-1/19 KO) möter Brandon Rios (34-3-1/25 KO) i en andra ’VM-kvalificering’ i weltervikt – det är Garcias comeback efter VM-förlusten mot Keith Thurman för 11 månader sedan – Rios är f d WBA-VM-kung i lättvikt; och där i den nominella huvudmatchen David Benavidez (19-0/17 KO) försvarar sin WBC-VM-titel i supermellanvikt mot mannen han vann den mot, i vakanta VM-mötet i september förra året, Ronald Gavril (18-2/14 KO) – en tuff retur ..!

Samtidigt som denna VM-match i supermellan går i USA går alltså semifinalen i den stora WBSS-turneringen i klassen (som amerikanerna undvek medverka i) i Manchester, England, mellan George Groves och Chris Eubank Jr, där hettan nu stiger inför vad som är en av årets hittills hetaste fighter, och senaste dagarnas offentliga träningar och onsdagens pressmöte strök under detsamma:
George Groves idag: ”Jag har varit involverad i stora fighter förr och lärt mig en del på vägen. Det här är en enorm fight, men det är inte det största jag varit med om. Jag är i mitt livs form, det bäst tränade jag nånsin varit och komplett redo att gå ut och försvara mitt VM med glans. Jag gillar egentligen inte att behöva understryka det, men jag är nivåer i klass över Junior! Jag är turneringens #1-rankade och jag kommer vinna alltihop och göra det starkt och bra!”
Chris Eubank Jr: ”Det motiverar mig att bli nummer ett i supermellanvikt. Det här är nu min scen, min tid, min möjlighet att visa alla att allt jag sagt är sanningen. Det är dags att visa tvivlarna, nej-sägarna och tangent-bords-krigarna hur fel ute de är. Jag har drömt om detta sedan jag var 14 år. Två av klassens bästa satsar och riskerar allt på lördag, och jag blir segraren. Det är min motivation. Allt snack är avklarat nu, förberedelser och viktsnack är förbi. Nu handlar det bara om att gå ut där och leverera! Jag är redo att göra det, men jag tror inte George är det!”