FIGHT WEEK: CASTANO-LARA, ORTIZ-HAMMER; EM KABAYEL-RUDENKO ..

feb 26, 2019
boXning

Denna fight week mynnar ut i två större boxnings-event nu på lördag. Det något större i Barclays Center i Brooklyn, New York, USA där Brian Carlos Castano (15-0/11 KO) möter Erislandy Lara (25-3-2/14 KO) om WBA-VM/Regular i super welter/lätt mellanvikt. Det är Castanos titel, den han erövrade mot EM-kungen Cedric Vitu i mars förra året och nu formellt ställer på spel, men i den absoluta verkligheten är det en ren VM-kvalificering till att få göra upp med den faktiske WBA-kungen Jarrett Hurd. Det var Hurd, som i april förra året på en ’split decision’ tog den riktiga titeln från just Lara och har gått vidare med den utan att ge ex-kubanen en fair chans till retur. Här bäddas nu för den möjligheten. Det är en spännande fight och den löser väl sannolikt knuten.

Denna kamp backas upp av en skapligt intressant tungviktsdrabbning mellan Luis ”King Kong” Ortiz (30-1/26 KO) mot Tysklandsbaserade (Ceylan) rumänen Christian Hammer (24-5/14 KO) över 10 ronder, om kval-position gentemot VM-toppen. Det är Ortiz tredje comebackfight sedan förlust om WBC-VM mot Deontay Wilder; detta är dito tredje comebackfighten för Hammer sedan VM-kval-förlusten mot Alexander Povetkin – vi såg honom i december som back up till Fornling vs Murat om IBO-VM. Det är en intressant tungviktsfight och avgör ’ödet’ för endera av dem.

SAMTIDIGT har vi i Europa samma lördagskväll (bara tidigare på vårt dygn) en stor tungviktsfight om EM-titeln (EBU) mellan försvarande champion Agit Kabayel (18-0/13 KO) och den tuffe ukrainske utmanaren Andriy Rudenko (32-2/20 KO) i Maritim Hotel i Magdeburg, Tyskland. Det är Kabayels tredje försvar sedan han vann titeln i februari 2017. Rudenko ersätter officielle utmanaren Otto Wallin, som begärde uppskov pga överfallet av sin tränare Joey Gamache.  

Uppbackning till denna EM-titel är ytterligare en tungviktskamp, nämligen Tom Schwarz (23-0/15 KO) mot TBA (!) för tillfället – den avtalade motståndaren Kristijan Krstacic om WBO/I-C-titeln har just lämnat återbud .. och med bara dagar kvar letas ersättare!

I Fresnillo, Mexico går det på lördag också en dam-VM-fight, där veteranen Mariana ”Barby” Juarez (51-9-4/18 KO) försvarar sin WBC-VM-titel i bantamvikt mot obesegrade Eva Naranjo (12-0/3 KO). Det är 39-åriga Juarez åttonde försvar i denna omgången som Champion (hon höll tidigare WBC-VM i flugvikt 2010-12; 9 VM-fighter), medan det är spanjorskan Naranjos första VM-chans, vid 40 års ålder .. detta är den hårda dam som besegrat både Johanna Rydberg och Angelique Hernandez av våra tjejer.