FIGHT WEEK: CHARLO-CASTANO OM ENAD SUPER WELTER-VM; YIGIT I KAMP ? OCH ROBIN SAFAR BOXAR LÖRDAG

jul 12, 2021
boXning


Den främste VM-kungen i super welter/lätt mellanvikt Jermell Charlo – ena tvillingbrodern/den andra Jermall håller WBC/world i mellanvikt – innehavare av bältena i WBC, WBA (super = riktig) och IBF tar sig på lördag natt an WBO-VM-kungen Brian Castano (17-0-1/12 KO) från Argentina i ett äkta titelenande i viktklassen. Det sker i AT&T Stadium i San Antonio, Texas – nu den 17/7 således – och är denna Fight Weeks överlägset största kamp. Charlo (34-1/18 KO) är stor favorit att vinna och detta blir hans tredje VM-kamp i den här sejouren som Champion, inklusive titelvinsten mot Tony Harrison i december 2019, och det är hans totalt åttonde VM-match (han höll WBC 2016-18 i förra omgången) – och det är första matchen sedan han slog ut Jeison Rosario i september 2020 om de tre bälten han har i ägo, då i en nedgång av coronan under förra sommaren.

”Jag är redo att bli ’undisputed/odiskutabel’ Champion”, säger han i första pressträffen vid sin ankomst till San Antonio under helgen, ”och jag lovar att ge alla fans en stor show nästa lördag! Jag är här för att visa vem som är klassens verkliga mästare.”

Brian Carlos Castano från Buenos Aires tog sin version av VM (WBO) med segern över Patrick Teixeira i februari i år, efter att tidigare ha hållit en WBA/Interim-titel 2016-19. Han väntas anlända in till Texas idag, för de sista förberedelserna på plats.

Hela programmet i eventet i AT&T är inte helt klart, märkligt nog med blott dagar kvar till ’go’. Det har pratats mycket om att vår egen Anthony Yigit (24-1-1/8 KO) – nu över i USA sen en dryg vecka tillbaka och äntligen ’redo’ för comeback efter mycket strul och flera uppskjutna matchtillfällen – skulle/kan komma ifråga för en nystart här .. det har t o m ryktats att han kan få möta obesegrade Rolando Romero (13-0/11 KO), WBA:s interim-mästare i lättvikt .. men det är oklart om det kan bli en bältesmatch och oklart om vikten (Yigit har inte varit nere på lättvikt sedan OS 2012; han har inte heller boxats sedan juni 2019) .. så inget  är ännu klart eller bekräftat.

I övrigt är detta en Fight week av få större evenemang. I USA hålls en mindre men omfattande show i regi Hitz Boxing Promotions (Bobby Hitz) i Parkway Bank Sports Complex i Rosemont, Illinois där faktiskt vår, numera USA-baserade, Robin Sirwan Safar (11-0/8 KO) går huvudmatch över 8 ronder i lätt tungvikt mot rutinerade men mycket ojämne Josue Obando (20-29-2/15 KO). Det är Robins andra match i år, han boxade i mars då han stoppade Demetrius Banks TKO 8 i cruiservikt i Florida. Obando vinner och förlorar om vartannat och har mest hållit till i supermellan .. han mötte förre kungen i den viktklassen Jose Uzcategui i sin förra match och blev då stoppad i åttonde ronden. Han har knockats eller stoppats nio gånger, men han är inte ofarlig med 15 egna KO-segrar. Frågan är dock om Robin kommer att komma in på en vikt i närheten av lätt tungvikt. Tävlingen går på lördag.

Det är en diger rad tävlingar av lite lägre rang denna vecka; i Europa är det mycket sommarledigt, men i Bryssel hålls en större show där WBA:s interimkung i cruiservikt Ryad Merhy (29-1/24 KO) lyfts upp till ”world”-status, dvs WBA:s regulära VM-titel – deras ’riktiga’ VM-kung, kallad ’super’ är Arsen Goulamirian – och han möter här om det bältet kinesen Zhaoxin Zhang (10-1-1/6 KO) över 12 ronder på lördagen. Detta är på en omfattande tävling med totalt 12 matcher.

På fredagen hålls en betydande VM-match för damer i Ciudad Juarez i Mexico där Lourdes Juarez (31-2/4 KO) försvarar sin WBC-VM-titel i super fly/lätt bantamvikt  mot Diana Laura Fernandez (23-3/4 KO). Det är den 34-åriga mexikanskans första försvar av VM-bältet. 26-åriga Diana är också mexikanska och får här sin andra VM-chans; hon håller Latino-titeln.