FIGHT WEEK: COTTO vs CANELO, ABRAHAM vs MURRAY

nov 18, 2015
admin

imageimageDet är en härlig Fight Week denna vecka – det laddas febrilt för några verkligt tunga matcher till helgen, varav den i Mandalay Bay Events Center i Las Vegas på lördag natt är en av årets största matcher. Där handlar det naturligtvis om VM i mellanvikt mellan regerande WBC-kungen Miguel Cotto (40-4/33 KO) och hans utmanare, förre VM-kungen i lätt mellanvikt Saul ”Canelo” Alvarez (45-1-1/32 KO), i vad som väntas kunna bli årets höjdpunkt i boxning.
35-årige Cotto är inne på sitt femtonde år som professionell och har bakom sig en fantastisk karriär: WBO-VM i lätt welter 2004-06, 6 försvar-avgick obesegrad, WBA-VM i welter 2006-08, 5 försvar-förlust vs Margarito, WBO-VM i welter 2009, 2 försvar-förlust till Pacquiao, WBA-VM i lätt mellan 2010-12, 3 försvar-förlust till Mayweather, WBC-VM i mellanvikt 2014- . Många trodde att hans karriär var i nedan efter de tunga nederlagen mot Margarito och Pacquiao, men han gick då i team med fenomenet Freddie Roach och sen dess har han varit lysande, tog en gruvlig revansch på Margarito och chockade en hel värld när helt överlägsen erövrade VM i mellanvikt från Sergio Martinez. Han har sedan dess försvarat – i juni – snyggt mot Daniel Geale: Många tror dock att det försvar han nu står inför mot ”Canelo” kan bli hans livs tuffaste fight.
Faktum är att inför kamp är Alvarez favorit (3:1). Den 25-årige, rödhårige mexikanen har en grann karriär bakom sig: WBC-VM i lätt mellan 2011-13, gjorde 6 försvar och inkluderade WBA-bältet på vägen fram till sin enda förlust, mot Floyd Mayweather, en relativt knapp sådan i september ’13. Sedan dess tre högkvalificerade segrar och avancemang till mellanvikt. Han ses som måhända den starkaste kandidaten till morgondagens superstjärna. Kampen får dessutom en extra dimension genom att detta blir ett klassiskt möte mellan ärkefienderna (i boxningssammanhang) Puerto Rico och Mexico.
NU fick dock hela kampen en smått märklig och udda twist då WBC under gårdagen avsatte Cotto som världsmästare! Detta berodde på att VM-kungen (dvs hans promotion-bolag) vägrade betala WBC:s sanktionsavgift (en bra slant ur det omfattande gaget/ Cotto hävdar att kravet var på 300.000 dollar + det dubbla i ”step-aside” avgift till Gennady Golovkin, som egentligen stod i tur att boxa om titeln). Det har tjabblats om detta i veckor, men Puerto Ricos boxningsstolthet blånekade till sist (”jag har tillräckligt med bälten”) – vilket ledde till att WBC i går avsatte honom, men titeln är ändå på spel för Canelos del – vinner han så kröns han till mästare. Vinner Cotto – så blir titeln vakant!

Detta jättedrama är dock inte enda hög-profil-matchen till helgen: i TUI Arena i Hannover, Tyskland försvarar Arthur Abraham (43-4/29 KO) sin WBO-VM-titel i supermellanvikt mot farlige utmanaren Martin Murray (32-2-1/15 KO) i vad som också kommer att bli en verkligt spännande drabbning. Dessutom försvarar IBF-VM-kungen i bantamvikt Randy Caballero (22-0/13 KO) sin titel i Mandalay Bay på ”förmatchprogrammet” i Las Vegas mot britten Lee Haskins (32-3/14 KO). Den tredje VM-fighten på det cardet är Takashi Miura (29-2-2/22 KO) mot Francisco Vargas (22-0-1/16 KO) om WBC-VM i lätt lättvikt. OCH i Manchester, England försvarar Darleys Perez (32-1-1/20 KO) sin WBA-VM-titel i lättvikt mot Anthony Crolla (29-4-3/11 KO). Det är en retur på deras oavgjorda VM-fight i juli.