FIGHT WEEK EXTRAORDINÄR: HORN-CRAWFORD, SANTA CRUZ-MARES & CHARLO-TROUT, FLANAGAN-HOOK & FURY-SEFERI …

jun 05, 2018
boXning

Vi har ett härligt vecko-avslut på denna Fight week, då på lördag i MGM Grand i Las Vegas WBO-VM-kungen australiensaren Jeff Horn (18-0-1/12 KO) tar sig an förre odiskutable VM-kungen i lätt welter Terence ”Bud” Crawford (32-0/23 KO) i försvar av sitt VM-bälte i weltervikt. Det är Horns andra försvar av titeln sedan han vann den mot Manny Pacquiao förra sommaren i Brisbane, Australien. Han försvarade mot Gary Corcoran i december på hemmaplan, men nu hamnar allt på en helt annan nivå i och med detta försvar, i regi under största belysning av Top Rank/Bob Arum.

30-årige Crawford är en av branschens främsta boxare kilo-för-kilo och var suverän kung i viktklassen under, mästare 2013-18; titlarna enade från 2016, och lämnade fältet öppet där, då han obesegrad avgick på nya året. Han har nu i mer än ett halvår förberett sin entré, på detta maffiga vis, i weltervikt. Alla väntar med spänning på att se om han kan vara lika lysande i sin nya viktklass. Båda boxarna är 30 år, Horn med 175 cm i längd är några cm längre än Crawford, men den senare har 5 cm längre armar (räckvidd 178 cm) ..!  

 

Den kampen, ovan, hade ensam kunnat bära veckan, men det bjuds mycket mer. Detta är en extra-ordinär vecka i fråga om flera stora fighter. I Staples Center i Los Angeles. Kalifornien är det på lördagen en dubbelgala, där Leo Santa Cruz (34-1-1/19 KO) försvarar sin WBA-VM-titel i fjädervikt mot ’ärkerivalen’ Abner Mares (31-2-1/15 KO) i den ena huvud-matchen. De två möttes i ett fem-stjärnigt krig i augusti 2015, avgjort på ett majoritets-domslut, då Santa Cruz tog titeln, och revanschkampen har varit på ”g” sedan dess. Leo höll WBA-VM 2015-16, förlorade till Carl Frampton, men tog tillbaka titeln från Frampton 2017. Mares höll IBF-VM i bantam 2010-12, WBC-VM i super bantam 2012-13, WBC-VM i fjäder 2013, missade mot Santa Cruz om vakanta WBA-bältet 2015 men har sedan dess vunnit WBA/Regular-titeln. Santa Cruz höll tidigare IBF-VM i bantam 2012-13, WBC-VM i super bantam 2013-15. Detta är en mäktig showdown mellan två herrar som inte gillar varann vidare väl, men har stor respekt för varandras kapacitet.

Den andra huvud-matchen går mellan regerande WBC-VM i super welter/lätt mellanvikt Jermell Charlo (30-0/15 KO) och förre VM-kungen Austin Trout (31-4/17 KO) i ett spännande möte. Charlo deklarerade i i förra veckan att han är i sitt livs form och nu bättre fysiskt preparerad och redo än nånsin tidigare och ”kommer att ta ut vem som helst i den här viktklassen”.

 

På vår sida ”pölen” har vi också en stark ’showdown’ på gång i Manchester Arena, England på lördag, då det äntligen skall tillsättas en ny VM-kung, WBO-varianten, i lätt welter/super lightweight efter Terence Crawford, då britternas Terry Flanagan (33-0/13 KO) och USA:s Maurice Hooker (23-0-3/16 KO) gör upp om det vakanta bältet. Flanagan, WBO-VM i lättvikt 2015-17, kommer upp i vikt för detta efter att ha gett upp lättviktstiteln efter fem försvar, medan ”Mighty Mo” Hooker från Dallas, Texas håller NABO-titeln i lätt welter sedan 2015 och är väl etablerad på vikten. Båda boxarna är obesegrade som proffs.

Det är hela fjorton matcher på detta starka Frank Warren-program (matchmaker Jason McClory) men absolut störst intresse dras till den, som det känns synnerligen länge, efterlängtade comebacken av förre odiskutable VM-kungen i tungvikt – alltjämt obesegrad, självmant abdikerad från VM-tronen – Tyson Fury (25-0/18 KO), som senast sågs i en tävlingsring, då han han briljant boxade ut Wladimir Klitschko i Dusseldorf, Tyskland i november 2015. Efter att triumf-artat återvänt hem och via det ena vildare upptåget efter det andra till sist skrev på för returmatch mot Wlad, fick diverse trubbel, sköt upp kampen, skadade sig och ställde in .. återupptog nya förhandlingar och skrev nytt kontrakt, fick ett mentalt sammanbrott och lade av med boxning. Och efter att rapporterats vara på väg tillbaka i flera omgångar, så är han nu i utmärkt form – och ’back again’ – och det blir mot inte  oävne, snarare potentiellt farlige, Sefer Seferi (23-1/21 KO), balkan-fighter från Schweiz numera, en man vars enda nederlag kom mot WBA:s regular-champ Manuel Charr 2016. Men han är lätt ’ålderstigen’ och den absolut största frågan knyts självfallet till vad/hur är/gör ”The Gypsy King” ..? Det är en riktigt spännande comeback och en intressant fight!