FIGHT WEEK FÖR ANTHONY YIGIT VS LENNY DAWS

feb 06, 2017
boXning

image

Nu börjar det dra ihop sig till årets andra stora titelfight för en svensk proffsboxare – först ut var ju Badou Jack vs James DeGale förra månaden – och det är åter igen brittiskt motstånd för det svenska titelhoppet: det handlar givetvis om Anthony Yigit (18-0-1/7 KO) versus Lenny Daws (30-4-2/11 KO) om den vakanta EM-titeln i lätt weltervikt – och matchen äger rum nu på lördag den 11/2 i Westcroft Leisure Center i Carshalton strax söder om London, England.
Daws är tung hemmafavorit och för honom handlar det om ’tredje gången gillt’, efter att ha missat om Europatiteln ytterst knappt på poäng i Italien mot Michele Di Rocco 2013 – ’bortdömd’ tyckte en enig brittisk press – och förlorare på en tveksam diskvalifikation i matchens slutskede då han dessutom ledde (klart) på poäng mot Ruben Nieto i december 2015 – ”stöld” skrek media den gången – och EBU beordrade en returkamp till våren ’16 .. som dock mästare Nieto backade ut ur och valde att abdikera istället. Där kom nästa utmanare på listan, Stockholms Anthony Yigit in i bilden – och efter diverse turer spikades matchen till december 2016, men den blev sedan uppskjuten till dagens datum efter att Daws skadat sig i ryggen.
38-årige ”Lighning Lenny”, känd för sin blixtrande offensiva boxning och ihärdiga attack, har därmed inte varit i tävlingsringen på över ett år, men konstant i träning bortsett från de påtvingade viloperioder han måst genomgå pga ryggproblem. Han sägs dock se detta som en positivt tillskott, att vilan gjort honom starkare, och säger sig nu ”äntligen kunna ställa saker och ting till rätta och ta den titel som rättmätigt borde varit min i flera års tid.”
För den snabbt avancerande svensken i viktklassen, Anthony ”Can You Dig It” Yigit, är detta första stora titelfighten i proffskarriären. Han är obesegrad över 19 proffsmatcher, har vunnit ’Baltic title’ – regionsmästerskap – tidigare .. och tycker sig ha fått vänta en tid på sin stora chans, förståeligt irriterad över uppskovet i december, men säger sig bara komma ”än starkare” till matchdags. Nu är han nere på sista förberedelserna i St Pancras gym i London. Han har ju senaste åren flyttat basen till London och tränaren C J Hussein .. och på sätt vis sluter han en cirkel med matchen på lördag. Det var ju i London alltsammans startade med den ypperligt fina insatsen under OS 2012 – han förlorade på ett udda poäng efter en av turneringens bästa matcher mot den blivande silver-medaljören Denis Berinchik – vilket ledde till proffskontraktet med Team Sauerland – och den serie fina resultat som fört upp honom i utmanarposition om EM. Hans senaste bedrift i ringen var en mycket stark poängseger i september över Armando Robles på Hovet i Stockholm. Han kommer som klar ’underdog’ hos bookmakers till denna EM-fight, men för 25-åringen från Farsta är detta inget som oroar. Han har ungdomen på sin sida och tänker sig inleda en stor internationell karriär med en EM-triumf denna lördag. Nu ska bara de sista bitarna i förberedelse-pusslet läggas på plats.