FIGHT WEEK FÖR CANELO-JACOBS; BETERBIEV-KALAJDZIC, ANCAJAS-FUNAI …

apr 30, 2019
boXning

Vi har gått in i en ganska häftig Fight week vars absoluta topp är det maffiga mellanviktsmötet i T-Mobile Arena i Las Vegas, Nevada mellan Saul ’Canelo’ Alvarez (51-1-2/35 KO), den reelle VM-kungen i mellanvikt, men formellt numera innehavare av enbart WBA & WBC-bältena, och Daniel Jacobs (35-2/29 KO), numera innehavare av IBF-bältet och åter igen mästare – där dock nu alla tre bältena står på spel i den utsålda arenan i Vegas på lördagsnatten (söndag morgon svensk tid), återigen en gala som ingår som en del i den mexikanska ”Cinco-de-Mayo”-helgens firande! Och det kommer att bli fest både i och utanför ringen – förberedelserna har pågått i veckor och temperaturen stiger raskt!
För Canelos del är detta hans första försvar av mellanviktstiteln sedan han vann den i förra årets (bra nära i varje fall) största drama mot Gennady ”GGG” Golovkin i september, men sedan dess har det mexikanska ’fenomenet’ varit uppe i supermellanvikt och där erövrat WBA/Regular-titeln mot Rocky Fielding (i december) – han sitter således idag på två troner. Men nu är det givetvis enbart den klassiska mellanvikts-tronen som gäller.
IBF-kungen Daniel Jacobs försökte sig som WBA/Regular-kung på att erövra Golovkins tron i mars 2017, men det gick inte då, och när Canelo besegrade GGG ingick alla bältena, men i sedvanlig stil hittade IBF en ursäkt att ”strippa” honom när han skrev på för Fielding-matchen, och Jacobs, som då vunnit två raka segrar av rang matchades omgående i oktober mot Sergei Derevyanchenko, som han slog på poäng och således plockade upp IBF-bältet! Nu blir det tuff fight om alla de tre stora bältena på lördag, i vad som de facto är det riktiga VM i klassen. En häftig fight, och även om Canelo kommer komma in som favorit är inget givet. Nu väntas de två komma in till Las Vegas på tisdagen och därefter drar cirkusen igång för fulla muggar!

Detta är dock inte den kommande helgens enda VM-dramatik. I Stockton Arena i Kalifornien går det en häftig dubbel-show, där dels IBF-VM-kungen i lätt tungvikt Artur Beterbiev (13-0/13 KO) försvarar sitt bälte mot tuffe bosniern Radivoje Kalajdzic (24-1/17 KO), bosatt i St Petersburg, Florida, en 27-åring vars enda nederlag kom mot Badou Jacks besegrare Marcus Browne för tre år sedan. Hans odds har vuxit något, mest pga den ruggige 34-årige ryssen, tidigare bosatt i Canada, nu dragits med kontraktsproblem och krångel och blott kunnat boxas en enda match på femton månader. Frågan är dock om det ’hjälper’…
Den andra VM-fighten är en för finsmakare riktig godbit med två små men naggande goda män – nya filippinska esset Erwin Ancajas (30-1-2/20 KO) försvarar sin IBF-VM-titel i super fly/lätt bantamvikt mot japanen Ryuichi Funai (31-7/22 KO). Det är ”Pretty Boy” Ancajas sjunde försvar av titeln, som han vann 2016 mot McJoe Arroyo. Den 33-årige Funai har en lång karriär bakom sig som japansk och Orient/Asien-mästare, men får först här sin första VM-chans.