FIGHT WEEK FÖR FLOYD VS MCGREGOR .. OCH BADOU VS CLEVERLY

aug 23, 2017
boXning


Det är Fight Week för den ”hysteriska” boxningsfighten mellan superstjärnan och före detta VM-kungen i fem viktklasser Floyd ”Money” Mayweather (49-0/26 KO) och MMA-stjärnan och otrolige ’trashtalkern’ Conor McGregor (DEBUT) i T-Mobile Arena i Las Vegas på lördag den 26/8. Hypen omkring matchen och det faktum att Floyd kommer tillbaka för en femtionde match – även om detta sakligt sett inte har med Marcianos obesegrade record att göra längre; det handlar ju om världsmästare som avgår obesegrade efter VM-kamp; den här matchen handlar om ingenting – och att han gör det mot en cross over-stjärna från MMA, och det otroliga pådrag den senare kopplingen bidrager med, har skapat en ny P-P-V-hysteri som nu pekar mot att matchen kan komma nå ekonomisk toppranking. Det talas om att boxarna kan komma få dela på inemot 400 miljoner dollar, men det är än så länge snack. Verkligheten visar sig till helgen.
Det ”ska” ju inte vara nån match, även om Floyd varit borta i två år, och det enda som hjälper McGregor i sammanhanget är en gedigen fighting-bakgrund: 24 MMA-fighter, varav 18 KO-segrar på 21 vinster. I UFC har han en record på 9-1. Han har UFC-titlarna i (deras) fjäder- och lättvikt. Men nu gäller detta boxning och det mot en av sportens skickligaste tekniker nånsin, låt vara att Floyd hunnit bli 40 år gammal och är 173 cm lång med en hygglig räckvidd på 183 cm; McGregor är 29 år, 175 cm lång med en osedvanligt bra räckvidd på 188 cm. Matchen är satt till lätt mellanvikt, 69,9 kg.


Lyckligtvis är nu galan i T-Mobile uppbackad av några verkligt bra boxningsmatcher utöver det ”tok-hypade” huvudnumret, främst därvid Nathan Cleverlys (30-3/16 KO) försvar av WBA/reg-VM i lätt tungvikt mot Sveriges Badou Jack (21-1-2/12 KO). Det är Cleverlys första försvar av VM-titeln sedan han vann den från Jürgen Braehmer i oktober i fjol, men han har tidigare hållit WBO-VM 2010-13, tog det från Karo Murat, försvarade hela 6 gånger fram till förlusten mot Sergey Kovalev. Detta är Badous första stora fight i lätt tungvikt och första start sedan han gav upp WBC-VM i super mellanvikt, som han höll 2015-17, erövrade det mot Anthony Dirrell, försvarade mot George Groves och Lucian Bute och avgick efter oavgjort mot rivaliserande IBF-kungen James DeGale i januari i år. Härmed kan dock nu Badou bli den första svensk som vinner VM i två viktklasser.
Uppbackning till denna utomordentliga fight är en IBF-VM-kamp i lätt lättvikt/super feather där nya stjärnan Gervonta Davis (18-0/17 KO) försvarar sin i januari erövrade titel – detta blir andra försvaret – mot obesegrade Francisco Fonseca (19-0-1/13 KO) från Costa Rica. Han håller IBF/I-C-titeln men gör här debut utanför Central-Amerika.