FIGHT WEEK FÖR GROVES VS SMITH I WBSS-FINAL

sep 25, 2018
boXning


Denna fight week går upp på högsta nivå redan på fredag kväll, då det i Indoor Sports Hall i Jeddah, Saudiarabien är dags för den stora finalen i World Boxing Super Series supermellanvikts-turnering om Muhammad Ali Trophy mellan WBA-världsmästaren George Groves (28-3/20 KO) och Callum Smith (24-0/17 KO).
Förutom den stora trofén och den mäktiga prissumman står Groves WBA-bälte på spel liksom Smith’ WBC/Diamond-bälte och The RING:s bälte till världens verkliga mästare i viktklassen, enbart utdelat till segraren i ett möte mellan en viktklass’ 1:a och 2:a. Just i supermellan har det tidigare i viktklassens (relativt korta; initierad 1984) historia bara funnits två RING Champions, nämligen Joe Calzaghe och Andre Ward.
Denna final är slutpunkten på en lång och rafflande resa/turnering där ”Saint George” Groves tog sig till fredagens avgörande först via seger över Jamie Cox på KO 4 (14/10 ’17) och sedan över Chris Eubank Jr på poäng 12 (17/2 ’18), medan Callum ”Mundo” Smith tog sig dit via seger över Erik Skoglund på poäng 12 (16/9 ’17) och över Jurgen Brämers ersättare Nicky Holzken på poäng 12 (24/2 ’18). Nyköpings boxnings-stolthet Erik Skoglund, som förlorade ytterst knappt till Smith, undslapp sig en kommentar i helgen ”det kunde varit jag i den här finalen; jag vet det är meningslöst att gräma sig, men om jag satsat lite hårdare från start .. om jag undvikit ta räkning i slutet …!”
NU är det två mycket värdiga boxare som gör upp om slutsegern. Båda har uttalat sig i en ’Pre-fight dokumentär’, som nu ligger ute. Groves: ”Vi är utomordentligt säkra på vår sak, men vi underskattar honom inte det minsta, men jag har sett nog av honom för att sätta ihop ett vinnande koncept”, och tillägger om WBSS: ”Denna turnering, även efter ett år att nå final, har fångat folks intresse; alla har slutit upp om det, alla tyckt det varit toppen. Det är den första i sitt slag och kommer att växa än mer, och att vinna detta kommer att utgöra toppen på min karriär!”
Smith, som varit topprankad utmanare i ett par år nu, säger: ”Sen den dagen jag blev professionell har jag drömt om att bli världsmästare och nu är jag äntligen här; jag är glad och förväntansfull och har njutit av min träningscamp och vet att jag kommer att leverera. Och det finns inget större tillfälle att göra det på än i finalen i World Boxing Super Series mot George Groves!”

Chris Eubank Jr (26-2/20 KO) möter JJ McDonagh (16-4/8 KO) över 10 ronder i supermellan som semi på programmet, och danske tungviktaren Kem Ljungqvist (5-0/3 KO) möter egyptiern Mourad Omar (4-1/4 KO) i en 8-rondare. Viaplay Fighting följer galan i Jeddah live från kl 19 på fredag.

 

Senare samma fredag är det ännu en VM-gala, nämligen i Oracle Arena i Oakland, Kalifornien, USA där nya filippinska esset Jerwin Ancajas (30-1-1/20 KO) försvarar sin IBF-VM-titel i superfly/ lätt bantamvikt mot Alejandro Santiago Barrios (16-2-4/7 KO) från Mexico. Det är redan Ancajas sjätte försvar av titeln sedan han erövrade den i september 2016 och tredje raka fight i USA. På samma tävling möter IBF/Interim-mästaren Jose Uzcategui (27-2/23 KO) Ezequiel Maderna (26-4/16 KO) i en 10-ronders ’non-title’ i super mellanvikt.

Lördagen är anmärkningsvärt ’fri’ från stora galor och VM-fighter, men en del stark action är det ändå: Förre världsmästaren Jorge Linares (44-4/27 KO) kommer tillbaka från nederlaget mot Vasyl Lomachenko och boxar i Fantasy Springs Casino i Indio, Kalifornien mot Abner Cotto (23-3/12 KO) i en 10-rondare i lättvikt; i Torrelavega i Spanien försvarar fransmannen Zakaria Attou (27-6/7 KO) sin EM-titel (EBU) i super welter/lätt mellanvikt mot obesegrade spanjoren Sergio Garcia (27-0/13 KO) i en mycket intressant start; i Waldenbuch i Tyskland möts Erkan Teper (19-2/12 KO) och ”Nordic Nightmare” Robert Helenius (27-2/16 KO) i en högst intressant tungviktsdrabbning, om vakanta IBF/I-C-titeln. Och i Sao Paulo i Brasilien försvarar Rose Volante (13-0/7 KO) sin WBO-VM-titel i lättvikt mot Yolis Marrugo Franco (22-9-4/10 KO) i en tuff dam-match – det är Volentes andra försvar av titeln.

NYHETER