FIGHT WEEK FÖR JÄTTE-MATCHEN JOSHUA VS PARKER

mar 27, 2018
boXning

Det är Fight week för en av årets största tungviktsdrabbningar, jättemötet mellan Anthony ”AJ” Joshua (20-0/20 KO) och Joseph Parker (24-0/18 KO) i titelenandet av IBF/WBA och WBO-VM-titlarna plus IBO-bältet, en magnifik ’showdown’ i utsålda (inemot 75.000 åskådare) Principality Stadium i Cardiff, Wales på lördag – en supershow som går live över Showtime till USA, visas i efterskott även på HBO, givetvis med brittiska Sky som primär tv-källa och visas över stora delar av jordklotet inklusive självfallet Parkers New Zealand och ’down under’ och live här i SWE över Viaplay Fighting, och kanske också TV10. Joshua, det största dragplåstret av de två obesegrade mästarna, sägs kunna kassera in över 18 miljoner dollar (ca 150 miljoner kronor) medan Parker får mindre men likväl otroligt bra betalt. Rent fysiskt är det ett jättarnas möte: ”AJ”, 28 år gammal, 198 cm lång med 202 cm i räckvidd, ska nu komma in på 108-109 kg sägs det, dvs 6-7 kg lättare än senast mot Takam, då han kritiserades för vikten; Parker, 26 år gammal, 193 cm lång med samma mått i räckvidd, väntas in på något liknande, dvs också 4-5 kg lättare än senaste matcherna. Någons ’nolla’ (obesegrade record) måste ryka på lördag.

Bookmakers gör just nu IBF/WBA/IBO-kungen till favorit 8:1, men flera tunga namn har dykt upp under senaste tiden och varnat för Parker, som förre VM-kungen Tyson Fury och britternas stora älskling Frank Bruno och WBC-världsmästaren Deontay Wilder, som säger rent ut att Parker kommer att vinna. Det har i viss mån retat Parker-gänget att deras man görs till så stor ’under dog’, och de gick ut i förra veckan deklarerade sin ilska över att så många ständigt pratar om ett framtida titelenande mellan ”AJ” och Wilder: ”Det kommer inte att bli nån fight mellan Joshua och Wilder, det sätter jag stopp för!” och nu stryker man under att Wilder sett saken rätt:” Vi kommer att visa det i O2 Arena i London den 31 mars – där slutar Joshuas titelsejour!”
Parker i helgen: ”Vi har haft ett fantastiskt träningsläger, först i Vegas och nu här i London. Det ska bli riktigt kul att möta en obesegrad man som Anthony Joshua, som jag respekterar. Och jag ser fram emot att kunna ena tungviktstitlarna och göra det på bästa ’showtime’. Det är en enorm möjlighet. Jag är ung och hungrig, och jag tror att om jag får honom i trubbel, som Klitschko fick, så kommer jag att avgöra. Jag vet hur det ska göras. Vi kommer att ha en lika bra fight-plan som de, som jag kommer att genomföra till seger! Jag lämnar inga förutsägelser mer än att jag vinner!”

Joshua sa i veckan som gick: ”Vi har jobbat mycket på snabbare fötter – det är fötterna som öppnar för anfallet, och kan jag få till det jag tränat på kommer jag att röja undan Parker nån stans mellan sjätte och åttonde ronderna!” Idag säger han i en intervju med Fightnews: ”Jag har fokus på allt .. det är så många som tror att bara gäller att hitta en stor, ful kis med bra högerslägga och stark käke så blir han världsmästare i tungvikt .. det tarvar liksom lite mer än så. Jag behöver utveckla allting lite mer, all around .. de fundamentala grejerna, fotarbete, balans, läsa av gamet, förhållandet inom och utom räckvidd .. göra jabben perfekt. Ta en man som Parker, hur han boxar med vikten på främre eller bakre fot – på främre får han inte loss sina kombinationer, på bakre boxar han bättre. Han hade en stor erfarenhet som amatör, tävlade över hela världen; för honom är det inget märkvärdigt att boxa här i Storbritannien. Nu avgörs det mellan oss – vi är båda redo. Det är stort. Jag vet vad jag ska göra. Och jag kommer att göra det! Det är inte jag som för allt väsen om Wilder hit och dit .. jag har fullt fokus på Parker, ingen annan. Om jag inte kommer förbi honom går ju allt annat upp i rök! Det är Joseph Parker som gäller. På lördag!”