FIGHT WEEK FÖR JOSHUA VS RUIZ, SMITH VS N´DAM, TAYLOR VS PERSOON ..

maj 27, 2019
boXning

 

Det drar ihop sig till en mycket intressant tungviktsfight vid detta veckoslut, då på lördag natt i Madison Square Garden i New York WBA/IBF/WBO/IBO-världsmästaren i tungvikt Anthony ”AJ” Joshua (22-0/21 KO) begår sin amerikanska debut och försvarar sina VM-titlar mot Andy ”Destroyer” Ruiz Jr (32-1/21 KO) i en massiv tävling, som arrangeras av Salita Promotions ihop med Matchroom (Hearn) & Greg Cohen Promotions och distribueras av DAZN ut över klotet Pay-Per-View – även hit till Sverige, där Viaplay Fighting visar kampen mot betalning live på söndags-morgonen. Ruiz kom ju in som ersättare för Salitas Jarrell Miller, som fälldes för doping för en månad sedan, och den 29-årige kaliforniern får med sina 188 cm i längd, samma i räckvidd och en vikt på över ca 115 kg finna sig i rollen som underdog, mot den mäktige 198 cm långe britten med en räckvidd på 208 cm och en vikt på ca 112 kg, lika gammal som Ruiz och nu i sitt 7:e VM-försvar .. och solklar favorit. Det största hotet för AJ är underskattnings-spöket, som ju i tungvikt kan bli ödesdigert illa kvickt. Mästaren säger sig dock inför avresa från London ingalunda underskatta Ruiz på något sätt, och har tränat mycket seriöst inför uppgiften och sitt första jobb i USA.

Främsta support på denna häftiga tävling är WBA-VM i supermellanvikt, där nu Callum ”Mundo” Smith (25-0/18 KO) kommer att försvara sin titel, och tillika WBC/Diamond-bältet, för första gången och det blir mot förre WBA-kungen Hassan N´Dam N´Jikam (37-3/21 KO), i sitt första jobb sedan han erövrade titeln och WBSS-segern & Ali Trophy i Saudi-Arabien över George Groves i september. Detta är N´Dams femte VM-kamp; i december besegrade han Martin Murray om WBC/Silver-bältet.

Tredje VM-kamp på programmet i MSG är ett dito häftigt titel-enande i lättvikt för damer där Irlands Katie Taylor (13-0/6 KO) sätter upp sina IBF/WBA/WBO-VM-titlar mot Belgiens Delfine Persoon (43-1/18 KO) som kommer med sin WBC-VM-titel till fighten. Resultatet av detta härliga drottning-möte kommer att ge en riktig världsmästare i viktklassen och segraren en kandidat på titeln främsta kvinnliga mästare kilo-för-kilo. Detta är Persoons 12:e VM-fight, Taylors 8:e ..!

Denna jätte-show i MSG är helgens överlägset största tävling, men även här hemma i Europa har vi en god titelfight på spel i Vale Sports Arena i Cardiff, Wales där hemmahoppet Jay Harris (15-0/8 KO) möter spanjoren Angel Moreno (19-3-2/6 KO) om den vakanta EM-titeln (EBU) i flugvikt. Den 35-årige Moreno är f d EU-mästare i klassen, men missade sitt försök på WBC-VM i mars mot Charlie Edwards; den 28-årige Harris håller Samväldestiteln i klassen.