FIGHT WEEK FÖR LINARES VS LOMA, ALI & VARGAS I FÖRSVAR

maj 08, 2018
boXning

Detta är den vecka som leder upp till det lilla jättemötet mellan WBA-VM-kungen i lättvikt Jorge Linares (44-3/27 KO) och utmanaren, WBO-VM-kungen i lätt lättvikt, Vasyl Lomachenko (10-1/8 KO), där nu den senare kommer upp en viktklass för ett av årets vassaste titelfighter, i Madison Square Garden i New York, NY nu på lördag. Det är många som anser detta vara årets hittills bästa fight, på pappret. Linares är en av gamets bästa champions, men en man som aldrig riktigt fått till det stort i USA, förrän nu. Han är från Venezuela, 32 år gammal, och gjorde första delen av sin karriär baserad i Japan – där han blev stor idol i över tjugo matcher – han höll WBC-VM i fjädervikt 2007-08, WBA-VM i lätt lättvikt 2008-09, förlorade till J C Selgado och hamnade i ’kylan’ i flera år, vann WBC-VM i lättvikt 2014, bättre än nånsin, men strulade bort den titeln, vann WBA-VM i klassen 2016 med dubbelsegrarna över Anthony Crolla och försvaret mot Luke Campbell och nu senaste Mercito Gesta – han är obesegrad över 13 matcher och räknas som klassens verkliga VM-kung, erkänd av The Ring som den linjära mästaren. Och nu äntligen får han chansen visa sin klass i USA på största bästa evenemang.

Lomachenko å sin sida är en av sportens verkliga gunstlingar – hela världen talar om honom som en av vår tids stora fenomen, idag betraktad som en av huvudkandidaterna till hederstiteln ”kilo-för-kilo-bäst-i-världen”. Denne dubble OS-guldmedaljör & dubble amatör-VM-kung har blott 11 proffsfighter (+ sex i semiprofessionella Word Series) men har på rekordtid vunnit WBO-VM i fjädervikt  2014-16, WBO-VM i lätt lättvikt sedan 2016 .. med stora segrar över Gary Russell, Nicholas Walters och Guillermo Rigondeaux som topp. Nu kommer han upp i nästa viktklass och ett minst lika stort möte som senast mot ’Rigo’. Han räds inte viktbytet.

”Jag har längtat efter att gå upp till 61,2 kg och ta nån mästare där .. Linares var ledig, så .. då blev det han. ’Vill du möta Linares’, frågade de. Jag behövde två sekunder till ett ’ja’ ..! Nej det är inget stort problem att vara den mindre mannen, men det är en utmaning. Jag ser fram emot den!”

Jorge ”El Nino de Oro” Linares vs Vasyl ”Loma/High Tech” Lomachenko – lördagens stora fight!

Det är dock inte den dagens enda VM-drabbning; det är stor show även ’upstate’ New York, nämligen i Turning Stone Resorts Casino i Verona där WBC-VM-kungen i bantamvikt Rey Vargas (31-0/22 KO) försvarar sitt bälte mot Azat ”Crazy A” Hovhannisyan (14-2/11 KO). Vargas har kört sin träning hos legendaren ’Nacho’ Beristan i Mexico City och säger sig vara ”mer än redo” att tackla den tuffe armeniern, på sin tid J-EM mästare som amatör, och nu baserad i Kalifornien som proffs, och här framme vid sin första stora titelfight. Detta är en av två huvudmatcher i Verona där den andra är New Yorks nya stjärna Sadam ”World Kid” Ali (26-1/14 KO) första försvar av WBO-VM i super welter/lätt mellanvikt – den titel han sensationellt vann över Miguel Cotto i december – och det var egentligen avsett att gå mot ex-champ Liam Smith, men den senare blev sjuk för en dryg vecka sedan, och här kom snabbt istället Jaimie Munguia (28-0/24 KO) in, den unge mexikan som en kort tid var påtänkt komma in mot GGG i förra helgens VM-fight – han får chansen här istället, och i rätt viktklass. Det är en stark dubbel-VM-gala detta.

 

Det går även en VM-fight på damsidan denna lördag. Det är Linda Laura Lecca (13-2-2/3 KO) som försvarar WBA-VM i super fly/lätt bantamvikt på hemmaplan i Lima, Peru mot Panamas Maribel Ramirez (11-9-2/3 KO) – Ramirez har tre gånger tidigare försökt på VM i de lätta viktklasserna .. detta är Leccas tredje försvar av den fullvärdiga titeln.