FIGHT WEEK FÖR LOMA VS CROLLA, SHIELDS-HAMMER .. OTTO, MUNGUIA-HOGAN .. MIKAELA MFL

apr 09, 2019
boXning

Efter den ’stillsamma’ gångna veckan ”exploderar” denna vecka i action på flera håll med stora VM-fighter och kval och dramatik även för svensk del, dubbel sådan ..! Största svenska intresset knyts naturligtvis till Mikaela Lauréns VM-utmaning om IBF-titeln mot Marie Eve Dicaire i Montreal i Canada på lördag, men vi återkommer till det, i närmare detalj de närmaste dagarna.

Största internationella fokus ligger på fenomenet Vasily ”Hi Tech/Loma” Lomachenkos (12-1/9 KO) titelförsvar mot förre mästaren Anthony Crolla (34-6-3/13 KO) nu på fredag natt i Staples Center i Los Angeles, Kalifornien. ’Loma’ sätter i sin tredje VM-fight i lättvikt (tidigare VM i fjäder 2014-15, lätt lättvikt 2015-18) sina WBA/WBO-VM-bälten i lättvikt på spel mot den man, ”Million Dolla” Crolla, som höll titeln 2015-16 och nu i sin comeback är uppe i tre raka, imponerande, segrar. Detta är en Top Rank/Bob Arum promotion och back up till VM-fighten i lättvikt är ett ’VM-kval’ i lätt tungvikt mellan obesegrade WBO-VM-kungen i supermellan, som nu testar gå upp en viktklass (men han lämnar inte bältet) Gilberto ”Zurdo” Ramirez (39-0/25 KO) och tuffe f d VM-utmanaren Tommy Karpency (29-6-1/18 KO).  

I Boardwalk Hall, på ”The Boardwalk” i Atlantic City, New Jersey håller Salita Promotion stor dam och tungvikts-show på lördagsnatten, då Claressa ”T-Rex” Shields (8-0/2 KO), den dubbla OS-drottningen och nu trefaldiga proffs-VM-diton, försvarar sina IBF/WBA/WBC-titlar och samtidigt går efter Christina Hammers (24-0/11 KO) WBO-VM-titel i en av de häftigare dam-VM-kamper vi haft – två obesegrade mästare som gör upp om rubbet i mellanvikt ..! Här kröns den riktiga VM-drottningen. På den här galan boxar också Elena Gradinar (9-0/2 KO) mot Brenda Karen Carabajal (15-4-1/9 KO) om IBF:s interimtitel i fjädervikt (den faktiska titeln hålls av Jennifer Han, men hon har inte boxats på ett år så hennes status är just nu oklar).

Men här går också två av framtidens tungviktare i elden, nämligen Otto Wallin (20-0/13 KO), Sundsvall och Sverige, som i sin USA-debut möter Baltimore-fightern Nick Kiser (21-4-1/6 KO) och Salita-stallets andra ’påläggskalv’ i tungvikt Jermaine Franklin (17-0/13 KO) som här tacklar Rydell Booker (25-1/12 KO). Största namnet i Salita-gängets tungvikts-kader är givetvis ”Big Baby” Jarell Miller, som den 1/6 går mot Anthony ”AJ” Joshua om VM-titeln i MSG i New York.

Nästa stora card denna helg är det i Monterrey i Mexico, i vars imponerande Arena, WBO-VM-kungen och nya heta namnet Jaime Munguia (32-0/26 KO) tar sig an obligatoriske utmanaren Dennis ”Hurricane” Hogan (28-1-1/7 KO) i den mexikanska stjärnans första försvar på hemmaplan, och detta är en tung show som går ut över DAZN.

Det är flera fighter av dignitet denna boxningshelg: i Minneapolis Armory i Minnesota möts Sergiy Derevyanschenko (12-1/10 KO) och ”Golden” Jack Culcay (25-3/13 KO) i ett officiellt IBF-VM-kval (eliminator) i mellanvikt, där segraren blir förste utmanare till (just nu) Daniel Jacobs, men om den senare skulle förlora i sin uppkommande titelfight (4/5, Las Vegas) med klassens dominant Canelo Alvarez, så blir det till den senare. Och på fredagen möts Segolene Lefebvre (11-0/1 KO) och Laura Soledad Griffa (18-2/1 KO) om vakanta IBO-VM i super bantam/lätt fjädervikt i Salle Gayant i Douai i Frankrike.