FIGHT WEEK FÖR MATTHYSSE-PACQUIAO, ZEUGE-FIELDING, PROGRAIS-VELASCO …

jul 10, 2018
boXning

Det är strax dags för (sista?) kapitlet i den magnifika historien om ”Pacman”, Manny Pacquiao (59-7-2/38 KO) som än en gång äntrar en VM-ring – trots att han egentligen lade av för nåt år sedan och när han i den comeback som likväl följde förlorade om WBO-VM mot Jeff Horn i fjol så borde det logiskt varit ’slut’ för 39-åringen, men den förlusten var ytterst knapp .. och här är han igen – mot Argentinas Lucas Matthysse (39-4/36 KO) om WBA-VM Regular i weltervikt i Axiata Arena i Kuala Lumpur i Malaysia, av alla platser, nu på söndag. Den filippinska legenden kan fortfarande sälja ut en arena varhelst på klotet och tävlingen går live stream till USA via ESPN+. ”Pacman”, vars bolag MP Promotions är arrangörer, är nu 2:1 favorit mot hårdslående ”Machine” Matthysse, som ju är försvarande mästare här.

Tävlingen är en jätte för WBA, som har ytterligare två VM-fighter på cardet: Carlos Canizales (20-0-1/16 KO) försvarar sin VM-titel i lätt flugvikt mot närmast helt oskrivne Bin Lu (1-0/1 KO), Kinas OS-boxare 2016, som blev Asiatisk mästare i sin första proffsmatch. Det är Canizales första försvar sedan han tog den vakanta titeln i mars. Och i fjädervikt möts Pacman-adepten Jhack Tepora (21-0/16 KO) och Edivaldo Ortega (26-1-1/12 KO) om interim-titeln, i princip ett VM-kval in till ett skott mot Leo Santa Cruz.

I Baden Arena i Offenburg, Tyskland arrangerar Sauerland WBA-VM Regular i super mellanvikt mellan Tyron Zeuge (22-0-1/12 KO) och Rocky Fielding (26-1/14 KO) på lördag natt. Det var ju Fielding Erik Skoglund var i träning för när hans olycka satte ’p’.  Det är Zeuges fjärde försvar av Regular-titeln – riktig WBA-kung i klassen är George Groves – och segraren här blir högprioriterad mot segraren i WBSS-turneringen (Groves vs Callum Smith).

Senare samma lördagsnatt (svensk tid söndag morgon) arrangerar Top Rank/Bob Arum i Lakefront Arena i New Orleans, USA en interm-VM-fight för WBC i super lightweight/lätt weltervikt mellan Regis Prograis (21-0/18 KO) och Juan Jose Velasco (20-0/12 KO), som ju nu fått extra glans av att den samtidigt är ett kval in till åtta-manna-turneringen i lätt welter i årets upplaga av World Boxing Super Series (WBSS) och segraren således en potentiell framtida motståndare till första kvartens drabbning mellan Anthony Yigit och Ivan Baranchyk. Det är en mycket intressant fight, och Prograis kan mycket väl bli en av turnerings största namn .. men då fordras givetvis resultat på lördag.

 

Redan på fredag har vi en VM-fight denna vecka, i Central Gym i Kobe, Japan där Ryuya Yamanka (16-2/5 KO) försvarar sin WBO-VM-titel i stråvikt/minimumweight mot Vic Saludar (17-3/10 KO). Hemmasonen Yamanaka gör här sitt andra försvar av VM-bältet, medan Filippinernas Saludar nu får sin andra chans på en VM-titel; första försöket 2015 blev en miss, men han har vunnit sex av sju sedan dess.