FIGHT WEEK FÖR SAMO JANGIROV VS NIKOLIC

sep 13, 2023
boXning

Det är Fight week för en rad goda matcher till denna kommande helg, men för svensk del är fokus på den WBF/Intercontinental titelkamp i cruiservikt som äger rum i Hotel InterContinental i Wien i Österrike nu på lördag mellan det stora hemmahoppet Stefan Nikolic (8-1/7 KO), en hårdslående mycket populär 29-årig Wien-bo och vår tuffe Katrineholmare och svenske mästare i klassen Samo Jangirov (8-4-3/1 KO). 


Nikolic har svensk anknytning, då han råkar vara född i Täby i Stockholm, men han är uppvuxen och skolad som boxare i Österrike och har som proffs sedan våren 2021 gjort sig känd som en vass avslutare. Han vann Österrikes cruiserviktstitel på KO 5 över Flavio Morri i september ’21 och har vunnit sju av sina åtta segrar i förtida avgöranden. Hans enda nederlag var på uppgivet mot Julio Cesar Calimeno förra hösten, i sitt första försök att erövra det bälte som det nu står om mot Samo – och som nu är vakant. 

Samo Jangirov har boxat som proffs sedan 2017 och har nu hunnit bli 37 år men är fortsatt en skarp kraft i ringen och en mycket tuff motståndare för var och en, även om han är mera en ’brawler’ än en puncher. Han erövrade SM-titeln för proffs mot Markus Alberts 2019 och har försvarat den tre gånger sedan dess, nu senast via ett oavgjort domslut mot Goran Babic. Han har försökt på internationella titlar tidigare; mot Samuli Kärkkäinen (Baltiska bältet/poängförlust 8) i Finland och mot David Jamieson (IBO/I-C, poängförlust 10) i Skottland. En av hans bästa segrar kom på poäng över Awadh Tamim och han tog ett fint oavgjort resultat i Oslo mot Simen Nysaether. 

Väl medveten om Nikolic slagkraft värderar Jangirov sina chanser till seger i Wien högt. Han reser dit för att vinna, rätt och slätt. Teamet avreser från Sverige till Österrike nu på torsdagen.