FIGHT WEEK FÖR USYK VS BRIEDIS, LINARES-GESTA & MATTHYSSE-KIRAM..

jan 23, 2018
boXning

 

Det är en osedvanligt lugn fight week under dagarna upp till lördagens crescendo, då det verkligen tar fart med tre VM-fighter och en EM-dito på samma kväll. Störst intresse låses givetvis till jätte-drabbningen i Riga Arena i Lettland, där första semifinalen i WBSS (World Boxing Super Series) i cruiservikt äger rum: det är Oleksander Usyk (13-0/11 KO), WBO-Champ, som tar sig an hemma-sonen Mairis Briedis (23-0/18 KO), WBC-Champ, i ett maffigt titelenande och kamp om finalplats i turneringen. Nästa semi i cruiser går den 3/2 i Sochi i Ryssland, där IBF-kungen Murat Gassiev möter WBA/Reg-mästaren Yunier Dorticos om finalplats två. Semifinalerna i supermellanvikt kommer veckorna efteråt. Intresset för lördagens semi har varit stort sedan länge, och nu när båda mästarna är på plats stiger tempen ytterligare. Vid gårdagens öppna träning Domina Shopping Center trängde sig över 2000 människor runt ringen och ville ha autografer och ta selfies efteråt. Även mängder med ukrainska fans har gjort resan till Lettland och är redan på plats.
”Det är fantastiskt att se så här mycket folk enbart för en träning”, sa Usyk till media, ”men folk kan bereda sig på en stor fight mellan två världsmästare!”
På lördag smäller det som sagt, och tävlingen kan följas på Viaplay Fighting redan från kl 20; det är 9 matcher på förmatchcardet, främst bland dessa Noel Gevor (23-1/10 KO) vs Olanrewaju Durodola (27-4/25 KO) – ”reservkampen” i cruiser – men här boxar även Otto Wallin en 8-rondare i tungvikt mot Srdar Govedarica och danske Mikki Nielsen går en 8-rondare i cruiser mot Ricards Bolotniks.

Det är senare denna lördag en stark dubbel-VM-gala i legendariska The Forum i Inglewood i Kalifornien, USA där Jorge Linares (43-3/27 KO) försvarar sin WBA-VM-titel i lättvikt mot Mercito Gesta (31-1-2/17 KO) från Filippinerna. Linares, som regerat sedan 2014 med sex raka VM-segrar, har stora ambitioner och säger sig sikta på att ena samtliga bälten i lättvikt och uppnå status som ’superstar’, men han har ingen ”given” uppgift i Gesta, som har en enda förlust (2012) och imponerat starkt senaste åren.
På samma show möts Argentinas hårding Lucas Matthysse (38-4/35 KO) och Thailands tuffe Tewa Kiram (38-0/28 KO), två utländska punchers, om WBA:s vakanta Regular-VM-bälte i weltervikt, där promotor Oscar de la Hoya siktar på att kunna sätta segraren senare under 2018 mot den verkliga WBA-mästaren i klassen Keith Thurman.

Tillbaka i Europa har vi tidigare denna lördag dessutom en EM-fight att registrera, nämligen mellan Yves Ngabu (18-0/13 KO) och Geoffrey Battelo (32-5/28 KO), där den förre försvarar sin EBU-titel i cruiservikt för första gången, och det mot hårde belgaren och förre/obesegrade EU-mästaren som här gör comeback efter ett drygt års uppehåll. Matchen går i Arenahal i Deurne/Antwerpen, Belgien.