FIGHT WEEK FÖR WBSS GROVES VS COX; & FEM VM-FIGHTER I USA

okt 10, 2017
boXning

Det är en massiv boxningshelg den som stundar. Bra nära störst intresse fångas i den tredje kvarten i World Boxing Super Series supermellanviktsturnering där nu på lördag i Wembley Arena i London WBA-VM-kungen ”Saint” George Groves (26-3/19 KO) försvarar sitt bälte mot landsmannen och rivalen Jamie Cox (24-0/13 KO) – en mycket het batalj på brittisk mark – där det är Groves första försvar av bältet men givetvis det stora målet, för båda, är avancemang till semifinalerna i januari.

Uppbackning till huvudkampen i London är reservparet John Ryder (24-4/12 KO) och danske Patrick Nielsen (29-1/14 KO) .. det är en tuff fight, och en liten udda chans för Nielsen att kunna halka in i den stora dansen (om nån av huvudmatchboxarna inte kan starta).

Samtidigt som Europas ögon fixeras vid detta WBSS-drama går dock samma kväll på andra sidan ’pölen’, i USA, inte mindre än fem VM-matcher denna lördag, på två olika stora galor; det är dels dubbla WBA-VM-matcher i StubHub Center i Carson, Kalifornien där Abner Mares (30-2-1/15 KO) sätter sin ”Regular”-titel i fjädervikt på spel mot tuffe Andres Gutierrez (35-1-1/25 KO) – Abner, numera Kalifornienbo, men härstammande från Mexico och just nu inne på sin fjärde VM-sejour, försvarar således mot en mexikan – och i den andra, den formella huvudmatchen möter WBA:s fullvärdiga champion i fjädervikt Mexicos Leo Santa Cruz (33-1-1/18 KO) utmanaren Chris Avalos (27-5/20 KO) från Kalifornien; det finns i förlängningen ett potentiellt nytt uppgör mellan Cruz och Mares – skulle båda segra – då de ju möttes i en mycket jämn fight hösten 2015, och Cruz då fick segern på majoritetsdomslut. Sedan dess har som bekant Cruz tappat VM till härlige britten Carl Frampton och tagit tillbaka den från honom (i januari i år). Upplagt för drama!

Och i Barclays Center, Brooklyn, New York har vi ett trippelcard som inte går av för hackor, med tre olika bälten inblandade. Jermell Charlo (29-0/14 KO) försvarar sitt WBC-VM-bälte i lätt mellan/super welter mot omsusade Mike Tyson protegén Erickson ”The Hammer” Lubin (18-0/13 KO) – det är Jermells andra försvar av titeln. Erislandy Lara (24-2-2/14 KO), exil-kuban från Houston, Texas försvarar sina WBA- & IBO-VM-bälten i samma viktklass mot Terrell Gausha (20-0/9 KO) från Ohio .. Lara har hållit sitt bälte sedan 2014 och gör nu sitt femte försvar; Och i den tredje huvudmatchen försvarar Jarrett Hurd (20-0/14 KO) sin nyvunna IBF-VM-titel i samma viktklass mot förre VM-kungen på vikten Austin Trout (30-3/17 KO) från New Mexico. Det är givetvis ingen slump att alla tre VM-kungarna på 70 kg gör upp på samma tillfälle – det planeras vidare action för segrarna mot varann.

Som om detta inte vore nog för helgen framöver så har vi ytterligare titelfighter att hålla ögonen på. Vi har en EM-fight även denna vecka, redan på torsdag i Arena Sud de France, Montpellier, Frankrike där Karim Guerfi (25-3/7 KO) försvarar sin EBU-titel i bantamvikt mot förre EM-kungen Stephane Jamoye (32-7/17 KO) från Belgien; och en VM-match för damer i Estadio Aldo Cantoni i San Juan, Argentina på fredag, där Leonela Paola Yudica (12-0-3) försvarar sin IBF-titel i flugvikt mot Yunoka Furukawa (9-1-2/6 KO) – det är Yudicas femte försvar av VM-bältet, nu alltså mot Orientens mästarinna.