FIGHT WEEK FÖR WILDER VS STIVERNE, BIVOL VS BROADHURST, KABAYEL VS CHISORA MFL …

nov 02, 2017
boXning

Vi är mitt i Fight Week för en serie intressanta tunga fighter som utspelar sig kommande helg, främst bland dessa WBC-VM i tungvikt mellan Deontay Wilder (38-0/37 KO) och Bermane Stiverne (25-2-1/21 KO) i Barclays Center i Brooklyn, New York nu på lördag natt (söndag morgon svensk tid). Det är en länge omtalad returkamp på deras första möte från januari 2015 – då Wilder vann det gröna bältet, den enda match han för övrigt behövt gå tiden ut – båda boxarna åberopar omständigheter i den fighten som ledde till resultatet; Wilder att han bröt ena handen (och därför inte kunde slå KO), Stiverne att han led av en infektion som hämmade honom (och annars skulle vunnit). ”The Bronze Bomber” Wilder har hunnit bli 32 år gammal och gör nu sitt sjätte försvar av VM-bältet; ”B WARE” Stiverne har fyllt 39, höll alltså WBC-VM 2014-15 och gör nu sin tredje VM-match, och även om han kommit in som reserv för först kontrakterade Luis Ortiz är han mycket väl förberedd; säger: ”Jag visste hela tiden att Wilder-Ortiz aldrig skulle bli av, det är typiskt för Ortiz att strula till det (dopingklassad blodtrycksmedicin), så jag låg hela tiden i träning .. tänkte ’måste vara beredd’ när de ringer; det här är menat för mig!”
Båda boxarna höll offentlig träning igår och gav ett strongt intryck – se bilderna – och Champ Wilder strök under sin mission: ”Stiverne kommer att få se mig komma ut i ringen på lördag för att avsluta jobbet .. han smet undan en KO sist, men nu är jag här för att göra slut på snacket, och jag vill inte höra alla hans ursäkter efteråt. Det kommer inte att finnas rum för det!”
Uppbackning till tungviktsdramat är dels den vakanta IBF-VM-fighten i super lightweight/lätt welter mellan Sergey Lipinets (12-0/10 KO) vs Akihiro Kondo (29-6-1/16 KO), dels det potentiella VM-kvalet i tungvikt mellan Dominic Breazale (18-1/16 KO) och Eric Molina (26-4/19 KO) och toppmötet i weltervikt mellan Shawn Porter (27-2-1/17 KO) och Adrian Granados (18-5-2/12 KO) om WBC/Silver-bältet i klassen.

Lördagens andra stora boxnings-show kommer från Casinot i Monte Carlo, Monaco där Eddie Hearn (Matchroom) bjuder på en skarp triple-header; med Dmitry Bivol (11-0/9 KO), utsedd till Badou Jacks efterträdare som WBA/regular Champion i lätt tungvikt, som här möter Trent Broadhurst (20-1/12 KO) om den efter avgångne Andre Wards vakanta VM-bälte – Bivol gled på ett ’bananskal’ från en obligatorisk utmanare-position för en månad sedan till att nu kunna krönas som ny riktig champ – WBA-versionen, låt vara – på en enda fight. Det är ”flyt” .. medan Broadhurst från Australien via Pacific och IBF/Int-titlarna hamnade med ganska så bra flyt själv i andra hörnan av en VM-fight. Vilket som så är detta ”it”. Aningens snopet, med tanke på att det borde varit Badou Jack i denna ring .. men han avsade sig själv sin plats. Och i andra delen av tre-titel-cardet försvarar Jamie McDonnell (29-2-1/13 KO) sin WBA-VM-titel i bantamvikt mot Liborio Solis (25-5-1/11 KO) – det är en retur på deras ytterst jämna match från november förra året. Det är Jamies sjätte försvar av titeln och Venezuelafightern Solis tredje försök på VM.
Tredje benet i Monte Carlo-showen är snäppet under i rang men å andra sidan om EM-titeln i tungvikt, så det smäller högt ändå – den går mellan nye EM-kungen Agit Kabayel (16-0/12 KO) från Tyskland – som vann titeln i februari; nu första försvar – mot ’gamle’ (33 år) räven i gamet Dereck Chisora (27-7/19 KO), som har en färgstark EM-historia .. ’osynlig’ miss mot Robert Helenius om titeln 2011, vann EM mot Edmund Gerber 2013, förlorade titeln mot Tyson Fury 2014 och på ett ’split decision’ om bältet mot Kubrat Pulev 2016 .. skulle mött Helenius om vakanta bältet men matchen frös ut .. och istället tog Kabayel den med segern över Herve Hubaux. Nu har bollen rullat fullt varv och antingen tar Chisora tillbaka titeln efter tre år i kylan eller så visar sig unge (25 år) Kabayel vara ”the real thing”.

På lördag försvarar också Christina Hammer (21-0/9 KO) sina två VM-bälten (WBC/WBO) i München, Tyskland mot Gifty Amuna Ankrah (7-4-1/5 KO), den senare en svårt nederlagstippad dam från Ghana. Det är Hammers elfte försvar av mellanviktstiteln.