FIGHT WEEK: FURY-SCHWARZ; WBSS SEMI: BRIEDIS-GLOWACKI, DORTICOS-TABITI; WARRINGTON-GALAHAD ..

jun 12, 2019
boXning

Det är en skarp Fight Week under uppsegling, där kanske största intresset knyts till tungvikts-drabbningen i MGM Grand Garden Arena mellan förre, alltjämt obesegrade VM-kungen Tyson Fury (27-0-1/19 KO) och dito obesegrade tyske mästaren Tom Schwarz (24-0/16 KO) i en Frank Warren/Top Rank-Bob Arum show av klass. Det är Furys första match sedan den oerhört dramatiska urladdningen mot Deontay Wilder i december. Det är Schwarz första stora jobb utomlands – nästan hela karriären är byggd på hemmaplan. Fury lovar honom inget gott: ”Det enda jag säkert vet är att jag kommer att krossa hans käke och slå av hans revben. Jag kommer att ge honom ett svart öga, fläskläpp och kanske han rentav förlorar några tänder.. Det kommer att ta mig cirka fem sekunder att komma underfund med honom, det är så det blir!”
Denna fight backas upp i MGM av ett strongt möte i lätt tungvikt mellan Sullivan Barrera (22-2/14 KO) och Jesse Hart (25-2/21 KO).

Lördagskvällens stora nummer är annars avslutningen på semifinalerna i årets World Boxing Super Series – WBSS; Ali Trophy 2019 – där Sauerland Event & LNK Boxing i Arena Riga i Riga, Lettland presenterar de båda semifinalerna i årets cruiserviktsturnering, dels Lettlands stora hjälte Mairis Briedis (25-1/18 KO) vs Krzysztof Glowacki (31-1/19 KO), dvs Polens hopp i WBSS. På spel står den vakanta WBC-VM-titeln (efter Oleksandr Usyk, som ju nu går till tungvikt) och WBO-VM-titeln, som Glowacki lade beslag på efter Usyk, när han besegrade Vlasov i kvarten (då som ’interim’/nu fullvärdig). Detta är en häftig fight och givetvis huvudnummer för publiken på plats, men den andra semin fångar lika stort internationellt tycke. Där möts exil-kubanen Yunier Dorticos (23-1/21 KO) och USA:s Andrew Tabiti (17-0/13 KO), där den senare varit lite av turneringens utropstecken. Han tränas och sekonderas av Otis Pimpleton och Floyd Mayweather Sr, och den senare är inte sen att förutspå utgången: ”Tabiti har en stor möjlighet att ta hem alltihop, jag har visat honom all skicklighet och vad som behöver göras för att segra. Jag har byggt honom till den nivå han nu är på. Jag tror han kommer slå rekord, han är en verklig vinnare!”

I First Direct Arena i Leeds på lördagsnatten försvarar IBF-VM-kungen Josh Warrington (28-0/6 KO) sin VM-titel mot första utmanare Kid Galahad (Barry Awad; 26-0/15 KO) och det har tänt till en del sista veckan, då mästaren retat upp sig ordentligt på utmanarens konstanta ’snackande’ på sociala media mm. ”Nu ser jag verkligen fram emot att sätta honom på plats i ringen på lördag, efter allt han tjafs i press och sociala media, men då kommer han inte att snacka mycket. Hans sätt att gå på har varit irriterande. Nu väntar honom en hård natt!” har Warrington låtit meddela. Detta är Warringtons andra försvar av bältet sedan han vann titeln från Lee Selby och försvarade förra gången med en stark seger över Carl Frampton. Det är Qatar-födde Galahads första VM-match; han höll EM-tilteln i superbantam en kort tid liksom IBF:s Youth-titel.

I Parkovy Convention Center i Kiev Ukraina försvarar Artem Dalakian (18-0/13 KO) sin WBA-VM-titel i flugvikt på lördagen mot Sarawut Thawornkham (20-1/15 KO).