FIGHT WEEK: FURY VS WILDER III – NU SMÄLLER DET..! PLUS HELENIUS vs KOWNACKI .. MM

okt 04, 2021
boXning

Det är en fantastisk Fight week vi just går in i – för nu är det uppmarsch mot en av årets stora drabbningar, det tredje mötet mellan regerande WBC-VM-kungen Tyson Fury och den förre på den tronen Deontay Wilder .. i en massiv show i T Mobile Arena i Las Vegas, Nevada, USA på lördag natt, den 9/10 .. men för svensk del hinner det givetvis bli söndag morgon innan det avgörs.

Tyson Fury, ”The Gypsy King” (30-0-1/21 KO) höll den riktiga VM-titeln (alla bälten minus det ’bortdribblade’ WBC, men i sak odiskutabla VM) 2015-2016, efter att överlägset ha besegrat Wladimir Klitschko, men sedan strulat till allt genom att ställa in returen ’16, efter ett mentalt sammanbrott, och därefter avgå. Han kom senare tillbaka, OK igen, och gick rakt upp till WBC-VM (via två uppmjukningsmatcher) och hamnade i ett klassiskt krig mot Deontay Wilder i december 2018, där han tycktes vinna hyggligt klart, blev så tungt nedslagen i tolfte och sista ronden, men tog sig upp ’i grevens tid’ och boxade smart och bra till sista gonggonen – varpå alltihop dömdes som en ’split draw’ – oavgjort, vilket gjorde båda boxarna förgrymmade, men kanske ändå salomoniskt rätt, där och då. I returen i februari 2020 – efter Fury under tiden med ’nöd’ besegrat Otto Wallin på poäng – var det dock föga snack om resultatet. Fury boxade ut och körde över Wilder, som fick räddas av ringdomaren efter tung golvsyning i sjunde ronden. Men med returmatch-klausul inskriven fordrade han till sist, efter mycket strul och mitt under ’klartecken’ för en Fury vs Joshua-fight sin rätt – och därmed blev det helt enkelt så .. de måste göra upp igen – och nu är det alltså dags!

Deontay ”Bronze Bomber” Wilder (42-1-1/41 KO), en av boxningsbranschens absolut hårdaste punchers, slank in på VM-scenen medan den rättmätige VM-kungen Wladimir Klitschko kom i delo med WBC och de då norpade den titeln från ukrainaren och utlyste ’VM’ i januari 2015 mellan Wilder och Bermane Stiverne .. varvid Wilder tog den titeln och sedan försvarade den med bravur sju gånger fram till första Fury-fighten, där den store Alabama-fightern för första gången inte gick segrande ut ur en kamp. Och nu, efter förlusten mot ”The Gypsy King” i returen 2020, är han tillbaka i ringen för ett tredje uppgör, inte längre obesegrad och nu bara som utmanare. Men med sin oerhörda punch intakt – och kom ihåg, detta är boxning, så ”vadsomhelst kan ske”.

De två tungviktskungarna är självklara huvudpersoner i T Mobile Arena, men det är även i övrigt ett mycket vasst program. Främsta support är ännu en riktigt stor fight i tungvikt, nämligen den med vår väldige Stockholmsfödde ålänning Robert Helenius (30-3/19 KO) vs Polenfödde Brooklynbon Adam Kownacki (20-1/15 KO). Det är en tung returmatch även detta. Helenius, som höll EM-titeln i tungvikt 2011-12, ’15-16 hade det redigt kämpigt några år därefter, missade sin USA-debut men fick en andra chans i mars 2020 mot nya världsstjärnan Kownacki, om vad som då gällde WBA/Gold-titeln – sedan dess har WBA fattat beslut om att skrota alla sina ”b”-titlar, så riktigt vad som nu gäller är oklart, men det är 12 ronder det handlar om – men där och då skrällde Helenius stort och stoppade polacken på TKO 4. Returen har varit på ”g” i flera omgångar, men nu blir den de facto av.

En tredje tungviktsfight av hög klass går mellan den store USA-baserade nigerianen Efe Ajagba (15-0/12 KO) och dito obesegrade exilkubanen, Miami-baserad, Frank Sanchez (18-0/13 KO).

Förutom ovanstående jätte-show i USA går samma lördag två större shower i Storbritannien; dels en i Echo Arena i Liverpool där Liam Smith (29-3-1/16 KO) och Anthony Fowler (15-1/12 KO) möts i ett mäktigt prestigemöte över 12 ronder i super welter/lätt mellanvikt. Där är Ted Cheeseman (17-2-1/10 KO) och Troy Williamson (16-0-1/12 KO), dito 12 ronder i samma viktklass, om Brittiska titeln & en WBA-VM-fight i bantam, för damer, mellan Shannon Courtenay (7-1/3 KO) och Jamie Mitchell (6-0-2/4 KO) främsta support. OCH i Birmingham Arena bjuds på ännu ett brittiskt prestigemöte, här i super bantam/lätt fjädervikt mellan Brad Foster (14-0-2/5 KO) och Jason Cunningham (29-6/6 KO) om såväl EM (EBU)-titeln, som Brittiska & Samväldestitlarna, och här är främsta support Ekow Essuman (15-0/6 KO) vs Danny Ball (10-0-1/4 KO) om Brittiska & Samväldestitlarna i weltervikt.