FIGHT WEEK I UPPSALA: SALLE, SIMON, DANIEL & CO

mar 26, 2019
boXning

Då är vi inne i Fight Week för Uppsalas första proffsgala – ’Nordic Fight Night’ – och det åtta matcher tunga arrangemang som inleds med två amatörmatcher före vi tar itu med de sex proffs-matcherna.

Alltsammans kommer att avslutas med Uppsalas egen Salah ”Salle” Nazar Taha (2-0/1 KO) i sin tredje start som yrkesfighter, där han kommer att ställas mot fyra proffsfighter rutinerade georgiern Shalva Guchmazovi (1-2-1), en 24-åring som slagit inte helt oävne Goga Kevilishvili men också gått oavgjort med hyggligt tuffe Badri Gogichashvili men också förlorat två uppgör på poäng (det ena mot även i Uppsala boxande Gogoberishvili). 29-årige Salle kommer ju från en gedigen amatörbakgrund i Morgongåva BK med SM-silver och landskampsuppdrag och nu en tuff satsning med coach Kermith Fredriksson in i proffsvärlden, där detta blir första skarpa jobbet på hemmaplan i sitt nya sammanhang.

Han har sällskap på den här resan av comebackande Simon Henriksson (5-3/1 KO) som ju föll senast (i december) om SM-titeln mot Ahmed Rossi i en thriller i Skövde som avgjordes på minsta marginal efter en härlig kamp ”in i kaklet”! Nu är han tillbaka i ringen, den 29-årige Malmö-bon, med viktigaste uppgift att få en ”win” i rekordlistan. Det kan bli tufft nog, mot en hårding från Bulgarien, Evgeni Borisov (3-2-1/1 KO), med sex proffsmatchers rutin och en god amatörkarriär i ryggen, lika gammal som Simon och här för att vinna. Han har ett par tuffa nederlag, från tidigare utlandsresor, men också en duglig trea segrar och en bra oavgjord kamp. Det kommer att bli kamp om segern i Fyrishov. Denna match, liksom Salles .. och Rossis, går i super welter/lätt mellanvikt (70 kg).

59 kg tunge Daniel Gustafsson (3-0) från Tidaholm/Skövde är på jakt efter ännu en seger, helst på KO (sticker han inte under stol med), när han nu går sin fjärde proffsmatch i Fyrishov .. men det kan bli tufft värre, för ukrainaren Eduard Merinets (4-6-1/2 KO) har stor rutin, relativt sett, och har själv stoppat två av de fyra motståndare han besegrat och har gått oavgjort mot hyggligt starke Bogdan Zemlianyi, men har också dragit på sig en bunt nederlag, främst i utlandet varav några uppgivna i förtid. Merinets är bara 21 år och har hunnit gå sina 11 proffsmatcher under loppet av tre snabba år. Daniel är 27 och har precis hunnit komma igång på allvar!

Ahmed Rossi möter georgiern Irakli Jeranashvili i den formella ’huvudkampen’ – av teknisk KSD-byråkrati nedkortat till fyra ronder, vår svensk-licensierade isländska Valgerdur Gudsteindottir möter ukrainskan Sabina Mishchenko i en 6-ronders fjäderviktsfight och Johannes Vinasco möter georgiern Otari Gogoberishvili i en 4 ronders mellanviktsmatch. På lördag med matchstart kl 18 bär det av i Fyrishovshallen i Uppsala.