FIGHT WEEK III: DAMERNAS – BOPP, WAHLSTRÖM I FÖRSVAR .. PLUS VINASCO I FINLAND

apr 04, 2018
boXning

Det är en omfattande Fightweek denna – vi har redan berättat om den stora ’dubbel-VM-galan i Las Vegas på lördag .. och om vår egen Fight Night/Punch Out i Norrköping, dito på lördagen, men detta är också en tung vecka för damerna, med tre titelfighter på olika håll under fredag och lördag.

Det närmaste av dessa tunga dam-VM går i Kultuuritalo i Helsinki, Finland på fredagskvällen, där Eva Wahlström (21-0-1/3 KO) försvarar sin WBC-VM-titel i super feather/lätt lättvikt mot amerikanskan Melissa ”Little Miss Tyson” St Vil (10-2-4/1 KO) från Brooklyn, New York. St Vil är född i Haiti men uppvuxen och skolad i New York; hon är 34 år och har en blandad karriär bakom sig med ett skott på den lite kufiska UBF-’VM’-titeln, en förlust på poäng mot Jennifer Salinas 2015, men sen dess är hon obesegrad – hon kommer dock in som en klar ’underdog’ till den mer rutinerade finskan, som här gör sitt fjärde försvar av titeln, som hon vann våren 2015. Wahlström har dock nu nått 37 års ålder och kan möjligen känna åren. Det kan bli jobbigare än först anat.

Det är ett sex matcher tungt card i Kulturcentrat i Helsingfors, med Niklas Rasanen (14-1-1/8 KO) vs Dayron Lester (9-1/5 KO), den Finlands-baserade ex-kubanen, i lätt tungvikt i ’semin, men en av förmatcherna är av extra stort nordiskt intresse då här tuffe Tomi Silvennoinen (6-1/4 KO) möter

obesegrade och lika tuffe Johannes Vinasco (5-0/3 KO) i super welter/lätt mellanvikt, där Kista-fightern, Team Fight Life/Örebro, gör sin debut som proffs utomlands, i en mycket intressant styrkemätning.

Tillbaka till damerna: i Estadio José Maria Gatica i Buenos Aires, Argentina också på fredagen försvarar Jolanda Bopp (33-1/14 KO) sin WBA-VM-titel i lätt flugvikt mot Soledad del Valle Frias (13-10-4/4 KO) – det är 33-åriga Bopps 23:e försvar av VM (inkluderat att hon även innehaft WBO-bältet) sedan hon vann WBA-VM i juni 2009. Det är den 34-åriga landsmaninnan del Valles andra försök på en VM-titel – hon missade om WBO i höstas men får här en ny chans.
I Nova Arena i Wiener Neustadt, Österrike på lördagskvällen går ännu en titelfight på damsidan, dock här bara om WBC:s interim-titel i bantamvikt (i princip ett VM-kval) mellan Eva Vorarberger (22-5/11 KO) och Nina Radovanovic (12-1/3 KO). ”The Golden Baby” Vorarberger har tidigare hållit flera mindre titlar och erövrade senaste WBC/Silver-bältet men kvalar nu för det riktiga gröna bältet. Serbiska Nina har även erövrat mindre bälten på vägen.