FIGHT WEEK: RETUREN ALVAREZ VS KOVALEV STORGALA, DUBBLA EM ..

jan 29, 2019
boXning

Denna fight week kommer att nå sitt absoluta klimax med en verklig storgala, i regi Top Rank/Bob Arum, i Ford Center/The Star i Frisco, Texas på lördagsnatten, där den heta returen mellan Eleider Alvarez och Sergey Kovalev är huvudnumret uppbackat av ytterligare två VM-fighter. Alvarez (24-0/12 KO) vs Kovalev (32-3-1/28 KO) handlar till det yttre om WBO-VM i lätt tungvikt, men det är givetvis ’returmatchen’ som sådan som är det stora i saken. Det var ju i augusti förra året som den 34-årige Alvarez, så långt en ’evig’ utmanare, äntligen given chansen och under svår press och i underläge slog tillbaka och tre gånger i sjunde ronden slog ner och ut den stenhårde ryssen. Nu är det ’do-or-die’-situation för Kovalev, antingen skall han upp på tronen igen eller ett svårare nederlag innebär slutet för den 35-årige ”Krusher”. Spännande värre blir det!

På samma stora show försvarar WBO-VM-kungen i fjädervikt Oscar Valdez (24-0/19 KO) sin titel mot dito obesegrade Carmine Tommasone (19-0/5 KO) från Italien – det är Valdez femte försvar av titeln sedan han vann den i juli 2016 och han har sett ruskigt stark ut (slog Scott Quigg senast), medan det är förre EM-kungen och WBA/I-C-mästaren Tommasones första VM-chans. OCH här får Ghanas Richard Commey (27-2/24 KO) äntligen en ny chans om IBF-VM i lättvikt, nu vakant-förklarad efter att Mikey Garcia gått upp (och ju t o m möter Errol Spence Jr i ett jättarnas möte om welter-VM i mars) .. Commey förlorade första försöket mot Robert Easter Jr 2016, men nu är han tillbaka i ’pole position’ mot ryssen Isa Chaniev (13-1/6 KO), en ung man som håller IBF/I-C-titeln.

Denna lördag innehåller också två EM-fighter. I O2 Arena i London försvarar Europamästare (EBU) Sergio Garcia (28-0/13 KO) sin EM-titel i super welter/lätt mellanvikt mot nye britten Ted Cheeseman (15-0/9 KO). Spanjoren Garcia vann titeln i september förra året och gör här sitt första försvar, medan Cheeseman, som höll WBA/Int-bältet blev Brittisk Champion i oktober. OCH i Palau Olympic Vall d/Hebron i Barcelona, Spanien möts Juli Giner (23-3-1/8 KO) och Zamir Ziani (28-3-1/5 KO) om den vakanta EM-titeln (EBU) i super feather/lätt lättvikt. Giner, här på hemmaplan, är f d EM-kung i klassen (2016) och försöker här för andra gången ta tillbaka bältet, medan fransmannen Ziani gör sitt andra försök att bli mästare.  

Redan nu på torsdag har vi dock en förnämlig fight att notera, nämligen en titelkvalificerande drabbning i super fly/lätt bantamvikt mellan Aston Palicte (24-2-1/20 KO) och Jose Martinez (20-0-2/13 KO) i Viejas Resort & Casino i Alpine, Kalifornien, en Roy Jones & Co produktion. Palicte gick ju i ett hel-filippinskt möte oavgjort med Donnie Nietes om vakanta WBO-titeln i september och Martinez gick oavgjort om WBO/NABO-titeln tidigare på året. En segrare här har en VM-titel-chans.