FIGHT WEEK: SERGEY KOVALEVS ’COMEBACK’

nov 21, 2017
boXning


Detta är veckan som leder upp till en hett emotsedd återkomst till VM-ringen för en av branschens hårdaste män, Sergey ”Krusher” Kovalev (30-2-1/26 KO), som nu på lördag i The Theater i Madison Square Garden i New York tar sig an Vyacheslav Shabranskyy (19-1/16 KO) om den vakanta WBO-VM-titeln i lätt tungvikt.
Kovalev förlorade ju två raka till Andre Ward om lätta tungviktstiteln – då absolut #1 i viktklassen – och båda var kontroversiella nederlag, det första ett högst tveksamt poängnederlag (ett av årets mest diskuterade domslut) och det andra ett ’förtida’ stopp efter relativt flagranta låga slag (nästan lika omdiskuterat; även om den ännu större grejen var att myten om Kovalevs okrossbarhet sprack ..!) – och jakten på en tredje match upplöstes i intet då Ward den 21/9 plötsligt och oväntat avgick från alla sina VM-bälten (WBA/IBF/WBO) .. och lämnade boxningssporten!
Sedan dess har WBA-titeln plockats upp av Dmitry Bivol, IBF-titeln av Artur Beterbiev .. och nu avgörs det om den förre rättmätige innehavaren av allihop Kovalev kan ta tillbaka det bälte han en gång började sin titeljakt med (2013) WBO. Motståndare är 30-årige Vyacheslav ”Lion Heart” Shabranskyy, en lång man från Ukraina numera baserad i Los Angeles, som imponerat med en serie goda segrar och blott ett nederlag – men ett tufft sånt mot nu väntande WBC-VM-utmanare Sullivan Barrera – så även om Shabranskyy väntas ge ”Krusher” en hård match så är han stor ’underdog’, oddsen är nu 10:1. För 34-årige Kovalev är detta vägen ”in” igen och han rapporteras vara mer än lovligt laddad för denna sin totalt tolfte VM-kamp.

Sullivan Barrera (20-1/14 KO), som alltså står i kö för att få boxa om WBC-VM mot Adonis Stevenson – först i raden är obligatoriska utmanaren Eleider Alvarez, men i kulisserna talas om långt gångna förhandlingar att Stevenson smiter emellan med ett frivilligt försvar mot Badou Jack .. dock inget klart ännu – behöver matcha, slog senast Joe Smith i juli, och tar sig nu an Felix Valera (15-1/13 KO) i förmatch i MSG/Theater på lördag. I en stark match i lätt lättvikt möts dessutom Jason Sosa (20-2-4/15 KO) och förre mästaren Yuriorkis Gamboa (27-2/17 KO).