FIGHT WEEK: USYK VS BELLEW; AVSLUT KVARTAR I WBSS.. MM

nov 05, 2018
boXning

Vi går in i en fight week som toppas på lördag med den mycket spännande VM-fighten i cruiservikt i Manchester Arena i England, där suveräne VM-kungen (WBC/WBA/IBF/WBO) Oleksandr Usyk (15-0/11 KO) från Ukraina försvarar mot förre VM-kungen i klassen, de senaste åren tungviktare av världsrang men nu tillbaka på 90,7 kg, färgstarke britten Tony Bellew (30-2-1/20 KO) i vad som är en boxningsfight av världsvitt intresse och medial bevakning jorden runt. Den 31-årige fenomenale south paw-kungen Usyk, segrare av första Word Boxing Super Series, i vilken han enade titlarna under sitt bälte, har ju nu tecknat avtal med lördagens arrangör, ’demonpromotor’ Barry Hearn, Matchroom, och är högst angelägen att bevisa och understryka sin suveränitet i klassen. ”Jag kommer för att visa vem som är boss, och inget annat än en gedigen seger i Manchester gäller”, har han sagt, samtidigt som spekulationerna förs om detta måhända är Usyks sista match på vikten, och att han under 2019 kommer att invadera tungvikten, men det är ännu inget faktiskt beslut om. Den 35-årige Bellew å sin sida, berömd för känslostormar och oberäknelighet, säger sig laddad till max inför denna massiva uppgift och redo att skrälla: ”Man har skrivit av mig igen, som man gjorde inför Haye-matchen och tidigare, men jag kan slå ut vem som helst och när jag träffar med ’släggan’, vilket jag kommer att göra, så faller även Usyk!”

Semi på galan i Manchester är förre lättviktskungen Anthony Crolla (33-6-3/13 KO) i sitt möte med  hårdslående WBO/I-C-mästaren Daud Yordan (38-3/26 KO) från Indonesien – de möts över 12 ronder.

Samtidigt är det stor gala, den sista i första omgången, av årets World Boxing Super Series, i UIC Pavilion i Chicago, Illinois, USA, med de två avslutande kvartsfinalerna i årets cruiservikts-turnering, nämligen #1-seed Mairis Briedis (24-1/18 KO) mot Noel Mikaelian (f d Gevor/ 23-1/10 KO) & Krzysztof Glowacki (30-1/19 KO) mot Maksim Vlasov (42-2/25 KO). Lettlands boxnings-stolthet Briedis föll ju i förra WBSS mot Oleksandr Usyk i semifinal, enda förlusten för ex-WBC-kungen och tog en bra seger i somras för att komma rätt in i årets turnering, medan Hamburg-baserade Mikaelian, som han nu föredrar kalla sig, föll knappt mot polacken Wlodarczyk i sitt enda nederlag, som i sin tur föll om IBF-VM mot Murat Gassiev i ’kval’ in till WBBS då. Det är en utmärkt tuff fight för två män på neutral mark i Chicago. Polacken Glowacki har boxats en del i USA och det finns en stor kontingent polacker i Chicago, och hans enda nederlag kom om WBO-VM mot just Usyk, och sedan dess är han med fyra raka segrar på väg mot rutinerade ryssen Vlasov, vars senaste nederlag var för 13 matcher sedan, i januari 2015 i supermellanvikt mot Gilberto Ramirez (dagens WBO-VM-kung i den klassen). Detta är också en mycket stark match.

 

Lördagen bjuder också på en intressant lättviktsfight över 12 ronder mellan förre fjäderviktskungen Yuriorkis Gamboa (28-2/17 KO) och Miguel Beltran Jr (33-6/22 KO) i Miami, Florida, USA .. men också på stor gala i Polen, i Arena Gliwice där tungviktsbjässarna Artur Szpilka (21-3/15 KO) och Mariusz Wach (33-3/17 KO) drabbar samman i en ödesmatch över 10 ronder, men där också WBC-VM-drottningen Ewa Piatkowska (11-1/4 KO) försvarar sin titel i super welter/lätt mellanvikt mot schweiziskan Ornella Domini (13-1/3 KO) .. och i Tijuana i Mexico går en dubbelgala med damer i topp, där Yasmin Rivas (38-10-1/11 KO) försvarar sin WBA-VM-titel i super bantam/lätt fjädervikt mot Cristina del Valle Pacheco (11-11-2/2 KO) och populära Jackie Nava (34-4-3/15 KO) i sin fortsatta comeback möter Carolina Alvarez (14-9-4/9 KO över 10 ronder i bantamvikt.