FIGHT WEEK: UZCATEGUI-PLANT …

jan 09, 2019
boXning

Boxningsåret 2019 fortsätter smyga igång med sparsam aktivitet på högsta nivå över hela världs-scenen, men nu till helgen tar det dock fart med ett antal betydande fighter, varav en om VM.

Det stora numret är givetvis IBF-VM-fighten i supermellanvikt med mexikanske hårdingen Jose Uzcategui (28-2/23 KO) mot obesegrade Caleb Plant (17-0/10 KO) i Microsoft Theater i Los Angeles, Kalifornien, USA på söndagen. ”Bolivita” Uzcategui erövrade titeln med en imponerande TKO 8 över Andre Dirrell för tio månader sedan och försvarar nu för första gången. Caleb ”Sweethands” Plant har som främsta merit poängsegern över Rogelio Medina men har inte varit i en stor titel-fight tidigare. Det är ett stark program detta med flera goda fighter som uppbackning: Brandon Figueroa (17-0/12 KO) vs Moises Flores (25-1/17 KO) i en 10-rondare i fjädervikt, Ahmed Elbiali (17-1/14 KO) vs Allan Green (33-5/22 KO) i lätt tungvikt 10 ronder och en intressant comeback av förre VM-kungen Guillermo Rigondeaux (17-1/11 KO) mot Giovanni Delgado (16-8/9 KO) i lätt lättvikt över 8 ronder.

 

Redan på fredagen är det dock dags för en notabelt stark show i Shreveport, Lousiana, USA i  arenan StageWorks där tio-i-topp-rankade lättvikts-utmanaren David Haney (20-0/13 KO) tar sig an  obesegrade sydafrikanen och WBF-världsmästaren (udda förbund, räknas inte riktigt) Xolisani Ndongeni (25-0/13 KO) i vad som torde kunna bli en högintressant match för kommande titel-fighter. Ndongeni kommer från Kap-provinsen och har boxat en gång tidigare utanför Sydafrika, och det var i USA för två år sedan då han poängbesegrade Juan Garcia Mendez (W 10); han vann WBF över Namibias Abraham Ndauendapo (W 12). Blott 20-årige ”The Dream” Haney håller USBA & IBF:s Nordamerikanska titlar, vilka han erövrade över Mason Menard och Juan Carlos Burgos.  

Lördagen är en förhållandevis blek fighting-dag med det i och för sig intressanta mötet mellan Mugicha Nakagawa och Ryoichi Tamura om japanska titeln i superbantam i Tokyo, och detta är också premiärdag för promotor Thomas Möllenberg i Gilleleje i Danmark med ett tre-matchers professionellt card, dock utan svensk medverkan (som först indikerat).