FIGHT WEEKEND FÖR WILDER VS FURY, STEVENSON-GVOZYK, MFL…

nov 27, 2018
boXning

Detta är en mäktig Fight week under vägs med flera stora titelfighter, allt givetvis överskuggat av jättedramat mellan Deontay ”Bronze Bomber” Wilder (40-0/39 KO) från Tuscaloosa, Alabama, USA och förre odiskutable VM-kungen, obesegrade britten Tyson ”Gypsy King” Fury (27-0/19 KO) om WBC:s VM-titel i tungvikt, men där nu försök görs att ge fighten en ännu större dimension genom att hävda att det handlar om den linjära mästarvärdigheten dessutom. Det gör det inte – den gick förlorad i Furys abdikation 2016 – men det är givetvis en av de största tungviktsfighterna på bra länge, klart jämförbar med Anthony Joshuas berömda drabbning med Wladimir Klitschko.

Kampen har växt i styrka och hype under senaste veckorna och de två massiva tungviktarna har dragit enormt intresse till sig under upptakten. Båda kallar varann saker och ting och hotar med ömsesidig ’förgörelse’, men det sker ändå med en viss glimt i ögat och utan verkligt ont blod. Men vi snackar verklig tungvikt här: Wilder är 201 cm lång, har en räckvidd på 211 cm och kommer att väga in runt 100 kg – Fury är 206 cm lång, har en räckvidd på 216 cm och kommer att väga in på ca 115 kg.

Matchen går i Staples Center, Los Angeles nu på lördag natt (söndag morgon svensk tid) och arenan rapporteras utsåld (över 21.000 platser) men i förra veckan släpptes ytterligare ’extra’ biljetter à 125 och 75 dollar; kampen går över Showtime tv och kan nu plockas upp per telefon via en ny app, PPV till en kostnad av $80 köpet, och den går även på biografer och vissa barer runt om i USA. Närmast följer boxarnas ankomst till Los Angeles idag, efter att nu packat ihop respektive camp (i Alabama respektive Big Bear Camp, Kalifornien) och sen väntas en upphettad presskonferens onsdag och en häftig invägning fredag.

Semi på denna gala är dito en VM-fight: Jarrett Hurd (22-0/15 KO) försvarar sina IBF/WBA/IBO-VM-bälten i super welter/lätt mellanvikt mot Jason Welborn (24-6/7 KO). Det är Hurds fjärde VM-fight medan det är brittiske mellanviktskungen Welborns första VM-chans – en klass ’ner’.  

Det är dessutom VM-fight i lätt tungvikt denna kommande lördag, då Adonis Stevenson (29-1-1/24 KO) – enbart oavgjort i sitt senaste försvar mot Badou Jack – försvarar sitt WBC-VM-bälte för tionde gången, sedan han vann VM mot Chad Dawson i juni 2013. Det sker i Centre Videotron i Quebec City, Canada och utmanare denna gång är obesegrade 31-årige ukrainaren Oleksandr Gvozdyk (15-0/12 KO), en ung man numera baserad i Oxnard, Kalifornien och som gjort hela proffskarriären i USA. Den 10 år äldre ”Superman” Stevenson har tappat en del mot slutet av en lång karriär .. och frågan är om åldern börjar ta ut sin rätt?

På samma tävling försvarar Uruguays Chris Namus (24-4/8 KO) sin IBF-VM-titel (damer) i i super welter/lätt mellanvikt mot kanadensiska stjärnan Marie Eve Dicaire (13-0).

Även i Australien går denna helg en ’mega-match’, utan VM-titel på spel, mellan två ex-mästare med enorm prestige i detta möte, nämligen tidigare i år (av Terence Crawford) detroniserade WBO-mästaren i weltervikt Jeff ”Hornet” Horn (18-1-1/12 KO) och förre WBA-mästaren i lätt mellan, nu 43 år gamle, Anthony ”The Man” Mundine (48-8/28 KO) över 12 ronder om Oceania-titeln i mellanvikt i Suncorp Stadium i Brisbane på fredagskvällen.

Och i Teatro Obi Hall i Florens, Italien möts, dito på fredagen, Andrea Scarpa (23-4/10 KO) och Joe Hughes (16-3-1/7 KO) om den vakanta EM-titeln i lätt weltervikt/super lightweight. Detta är alltså vår Anthony Yigits abdikerade tron det handlar om och framtagandet av den man som skall efterträda svensken som EM-kung i klassen. Hughes mötte Yigit om EM-titeln i Leicester i december 2017, och gjorde en bra match men förlorade på poäng 12 till ”Can You Dig It”.