FIGHTWEEK II: HELENIUS vs RILL I HELSINKI; GKK I FÖRMATCH

dec 16, 2015
admin

helenius om EMFör oss svenskar är givetvis ”Fight Week” just nu synonymt med Nyköping till lördag, men för vårt broderfolk i öster handlar det snarare om Robert ”Nordic Nightmare” Helenius (21-0/13 KO) i EM-fight mot Tysklands Franz Rill .. och det är ju i sanning inte utan svenskt intresse det heller – Robert är som bekant född i Stockholm och är svensktalande finländare från födsel. Han har ju t o m boxat en del i Sverige, både som amatör i Järfälla men också som gäst-boxande proffs.

 

Som bekant var ju detta ursprungligen ett försvar av Erkan Teper av sin EM-titel i tungvikt, men han skadade sig under förberedelserna så illa att han blir borta en längre tid – och då vakant-förklarades EM-titeln av EBU helt sonika. Helenius kommer nu att möta Franz ”Frankie” Rill, obesegrad 28-åring från Berlin (11-0/7 KO), som dock ännu har att bevisa att han kan slå någon på högsta nivå. Han är född i Ontario i Kanada och inledde karriären där, men flyttade redan för sin andra proffsmatch 2013 till Tyskland. Han är 194 cm lång och väger runt 118 kg. Helenius, 31 år gammal, 200 cm lång och ca 113 kg tung, var ju borta från boxningen i två år pga skador & kontrakts- och promotion-strul – han har de facto bara gått 4 matcher de senaste fyra åren, två nu sedan comebacken i mars i år – var ju före problemtiden en klar världsstjärna med lysande segrar över folk som Lamon Brewster, Samuel Peter, Siarhei Liakhovich och Dereck Chisora. Detta är en karriäravgörande match för båda och den väntas fylla Hartwall Arena i Helsinki nu på lördag. Segraren kröns till Europamästare, men måste obligatoriskt försvara mot Erkan Teper när han väl är frisk igen.

På förmatchprogrammet boxar svensklicensierade islänningen Gunnar Kolbeinn Kristinsson, nu uppe i sin fjärde match som proffs, obesegrad, och han möter här balten Dmitrij Kalinovskij (9-18-2/4 KO) i en intressant tungviktskamp.