FORNLING LADDAR FÖR SITT LIVS FIGHT – IBO-VM MOT MURAT 15/9

aug 31, 2018
boXning

 

Den svenske proffsmästaren i lätt tungvikt, tillika Baltic Champion, Sven Fornling (14-1/7 KO) får på lördagen den 15/9 i Hansehalle i Lübeck chansen mot den regerande IBO-VM-kungen Karo Murat (32-3-1/21 KO) i vad som blir hans livs fight som boxare.

Den 34-årige mästaren stammar från Jerevan i Armenien men kom i sin ungdom till Tyskland, bosatt i Kitzingen i Bayern, och har gjort hela sin mäktiga karriär med Tyskland som bas. Han erövrade IBO-VM via seger på TKO 12 över Travis Reeves i Wilhelmsburg i mars i år, och detta blir  hans första VM-försvar .. men han har ett antal tidigare titlar på väg fram genom karriären. Han höll EBU/EE-titeln i supermellanvikt 2008-09, WBO/I-C-titeln 2009-10, IBF/I-C-titeln 2011-12 och åter igen 2015 i lätt tungvikt, han vann EM-titeln (EBU) i lätt tungvikt via seger över Dominic Bösel i juli 2017 men kom inte att försvara denna, utan gå efter IBO-VM istället. Han förlorade ett VM-kval mot Nathan Cleverly 2010 och han förlorade på poäng 12 om IBF-VM mot självaste Bernard Hopkins 2013. Det är en mycket rutinerad och meriterad herre som Sven nu ska tackla.

Sven Fornling, Malmös boxningsstolthet, har hunnit bli 29 år och har efter sin övergång till proffs 2013 hunnit med att erövra SM-titeln i lätt tungvikt via en omsusad seger över Naim Terbunja 2016 och adderade därefter IBF Baltic title via en stark seger över Arijan Sherifi – en titel som han sedan försvarat mot Jeppe Morell i Danmark och nu senast i Sundsvall i april mot stenhårde Karel Horejsek. Han har nu legat i träningscamp i Hamburg och i Köpenhamn och har haft suverän sparring av tyska stjärnan Vincent Feigenbutz och av danska esset Lolenga Mock. Han säger sig själv vara på väg mot ’absolut toppform’ och ’är redo för uppgiften’.

Matchen går således i Hasehalle i Lübeck, en arena med härlig svenskklang: det var här Armand Krajnc vann WBO-VM över Jason Matthews 1999 och sedan försvarade VM mot Jonathan Corn och i klassikern mot Paolo Roberto 2001.

Domarteamet för VM-kampen är just utsett: ringdomare blir Oliver Brien, Tyskland och poäng dömer Uwe Lorch, Tyskland, Mikael Hook, Sverige och Matteo Montella, Italien.

 

OCH idag blev det klart att AFTONBLADET TV kommer att sända VM-fighten pay-per-view – mer info om detta inom kort. En slutspurt i träningen väntar nu fram till denna synnerligen spännande titelfight. Vi kommer följa dramat steg för steg.