Froch leder jublet i en maffig boxningshelg!

jun 01, 2014
admin

Nyhetsbild_61_Carl_Froch_vs_GrovesDe senaste dagarnas aktiviteter runt jordklotet har bjudit på en massiv uppvisning av vad boxnings-sporten sedd från sin bästa sida kan erbjuda. Allra största intresset knöts naturligtvis till jätteshowen i Wembley Stadium i London, där inför 80.000 åskådare IBF & WBA-VM-kungen i supermellan Carl Froch levererade vad han lovat på lördagsnatten. Manchester-stjärnan mötte där och då sin ärkerival från senaste året George Groves, som kommer från London, och även om publiken var delad i sina sympatier höll den större delen av massan på hemmasonen Groves. Detta hindrade inte ett unisont hyllande av britternas största man av idag, Carl Froch, när det hela väl var över. På ringside studerades kampen av nästa utsedda utmanare James DeGale och även av nygamla rivalen och framtida hotet Mikkel Kessler tillsammans med åtskilliga kändisar & ex-fighters.

Det blev en spännande, mycket nervig, taktisk och blixtrande snabb styrkemätning mellan två herrar som påminner en del om varann. Inledningsvis ville ingen begå något misstag. Förra gången de möttes (23/11 ’13) golvades Froch i inledningen efter slarv och fick sedan lite i desperation försöka hinna ikapp en smart och trixigt boxande utmanare, och enbart tack vare ett omdiskuterat domar-ingripande i 9:e ronden fixade han då biffen. Nu var det uppenbart att ingen av de två ville bjuda på minsta blotta, men den som bäst etablerade sin boxning tidigt var Groves, som ledde knappt efter fyra ronder. Från femte kom dock Froch allt mer till sin rätt och i blixtrande utdragna slagserier mästrade han utmanaren, och efter sju ronder tycktes han ha ett knappt men klart övertag. I en plötslig urladdning i åttonde ronden avgjordes alltsammans – pressad utmed repen försökte Groves vika undan, hejdades av en avig vänsterstöt som lämnade honom momentant öppen för rak höger och som på ett serverat ”tack & adjö” rammade Froch med full kraft och dräpte London-grabben i backen. Ringdomare Charlie Fitch påbörjade räkningen men föll snabbt på knä vid Groves och dömde ”out!” – preciserad som KO – utan vidare räkning. Tid: 2,34.

Efteråt var båda mycket gentlemannamässiga mot varann: Froch berömde nu utmanaren, såg fram emot att boxa i Las Vegas men poängterade att inget kunde överträffa detta på Wembley .. och, jo DeGale stod i tur men allra helst såg han Andre Ward i andra ringhörnan.

26-årige Groves betonade att han har tiden på sin sida – tio år yngre än Froch – och att ”this is boxing .. ett misstag ändrar allt” och att han förvisso nu blev slagen men att han kommer tillbaka.

Redan på fredagskvällen hade denna jättehelg gått igång med Alexander Povetkin mot britten Manuel Charr om WBC:s Internationella tungviktstitel i Luzhniki Arena i Moskva. Det blev en imponerande comeback av Povetkin, som tämligen snyggt (dubbla vänster-höger kombos) avfärdade Charr på KO i 7:e ronden – och därmed är den ”Vite Riddaren” tillbaka i leken igen.

På andra sidan jordklotet i Macau i Kina mötte på lördagen filippinska fixstjärnan Nonito Donaire WBA-världsmästaren i fjädervikt Simpiwe Vityeka från Sydafrika, och även han lyste formidabelt, även om han fick cut (pga skallar) över båda ögonbrynen, då han stoppade ”V12” (TKO 4) och blev ny mästare – således tillbaka i yppersta hetluften igen.

Och i Tyskland, i Krefeld, möttes Felix Sturm och Sam Soliman om IBF:s mellanviktstron i en s k ”grudge match” på lördagskvällen – ett avgörande möte under mörk flagg, båda herrarna avskyr varann som pesten efter diverse anklagelser för fusk, inklusive fixade dopingtest mm. Hemmaplan räddade denna gång inte Sturm; han förlorade på poäng 118-110 x2, 117-111, trots poängavdrag för Soliman tidigt i matchen, mest på grund av att han aldrig kom till rätta med Sams aviga och hetsiga stil.

Detta var ett axplock ur denna stora helgs skörd – och då återstår ändå den ur Nordisk synvinkel sett kanske intressantaste fighten, Patrick Nielsens uppgör med Dimitry Chudinov om WBA:s interim-titel i mellanvikt, som äger rum först senare inatt i Moskva. Den återkommer vi till imorgon.