FURY MÖTER NGANNOU! .. USYK-DUBOIS! .. AJ-WHYTE!

jul 11, 2023
boXning

Efter en lång vår och en inledande sommar av mycket verbalt tjafs och direkta bråk mynnade allt diskuterande och kontraktsprat i tungviktstoppen ut i att de tre stora namnen drog iväg åt vart sitt håll, och har nu bundit upp sig för var sin större fight på var sin kant! Och av den enorma mega-fighten om alla tungviktsbälten blev ingenting! 

Hela våren ägnades åt ett enormt dribblande om supermötet mellan WBC-kungen & den linjäre VM-kungen Tyson ”The Gypsy King” Fury och WBA/IBF/WBO-kungen Oleksande Usyk .. en match först planerad till 29/4 men givetvis snabbt framflyttad till ett tänkt augusti-datum i Saudi-Arabien, där det bråkades om pengafördelning – 70/30 till Fury – returmatchkontrakt – en miljon dollar till Ukraina i understöd .. vilket man allt till sist kom överens om..! Då började promotor Frank Warren & Fury addera ytterligare punkter till agendan före någon kontrakt-skrivning kunde göras, varvid Usyk och hans manager/promotor Alexander Krassyuk drog sig ur alltsammans. Och sen började alla skylla på alla i en enda väldig mediastorm.

Den pågick de senaste veckorna – medan Fury sökte alternativ i en match mot Anthony ”AJ” Joshua, varvid nya ordväxlingar uppstod men inget konkret kom fram – och AJ plötsligt skrev på för en comebackfight mot Dillian Whyte. Och så skrev lika plötsligt förra veckan Usyk på för försvar av sina bälten mot Daniel Dubois ..! Och igår skrev nu Fury på för en verkligt udda fight mot Francis Ngannou! 

Uppenbarligen i farozonen att bli udda man ut och i behov av att rädda ett befintligt matchdatum i Riyadh i Saudi-Arabien den 28/10 överraskade nu alltså Tyson Fury (33-0-1/24 KO) med att signa upp med den regerande MMA-världsmästaren Francis Ngannou om att göra upp i en reguljär boxningsmatch, med boxnings-domare & regler, om titeln ”The Baddest Man on The Planet”. Båda herrarna kom ut ’hårt’ under gårdagen och lovade full fight från första gonggong och KO-seger ..! 

Oleksander Usyk (20-0/13 KO) försvarar nu alltså sin VM-bälten (WBA/IBF/WBO) i Wroclaw i Polen den 28/8 mot unge, hårdslående men på denna nivå föga prövade Daniel ”DDD” Dubois (19-1/18 KO), en tung grabb – ca 109 kg versus Usyks ca 100 kg – som 2020 ”åkte dit” mot ännu större Joe Joyce men sedan dess slagit tre raka KO mot rätt bra motstånd. Usyk meddelade kallt att han underskattar ingen och tar utmanaren på högsta allvar. 

Anthony ”AJ” Joshua (25-3/22 KO) möter, i sin andra comeback-match efter förlusterna mot Usyk,  ’evige’ utmanaren Dillian Whyte (29-3/19 KO) i en vinna eller försvinna typ-av-fight över 12 ronder i O2 Arena i London den 12/8. En mycket tuff och spännande fight. Det är andra gången de möts – första mötet 2015 var en ruggig affär, som AJ då vann på TKO 7, men först efter att varit illa ute.