FURY & USYK ’BIG ARRIVAL’ I RIYADH

maj 15, 2024
boXning
På tisdagen anlände de stora tungviktskungarna Tyson ”Gypsy King” Fury (34-0-1/24 KO) och Oleksandr Usyk (21-0/14 KO) till Saudi Arabiens huvudstad Riyadh och färdades under parad in i staden nerför Riyadh Boulevard i så kallad ”Grand Arrival” – den stora ankomsten. Detta inför vad som blir årets häftigaste boxningsfight, den absoluta VM-kampen i tungvikt, som skall avverkas på lördag natt i Kingdom Arena i Riyadh.
Tyson Fury, kallad ”den linjära världsmästaren”, eftersom han faktiskt höll den rättmätiga VM-titeln åren 2015-17 – men avgick obesegrad en tid, och då givetvis ersattes med senare kungar, vilket han själv aldrig riktigt godkänt – och tillika WBC-kung, går upp med sitt obesegrade record mot den dito lika obesegrade Oleksander Usyk, som kommer med WBA, IBF, WBO & IBO-VM-bältena till denna drabbning. Någon av de två ska här förlora för första gången och den andre, segraren, kommer att krönas till odiskutabel världsmästare i tungvikt, en för första gången på över tjugo år absolut världsmästare. Senast vi hade en helt odiskutabel sådan var på Lennox Lewis tid, på den så kalla ”tre-bältes”-erans dagar, då Lennox höll WBC/WBA/IBF-bältena 1999-2000. Han fråntogs, av usla ’politiska’ skäl, WBA-bältet 2000, men var egentligen den rättmätiga kungen fram till 2001, och sedan åter 2001-03. Wladimir Klitschko förenade senare 2009-15 WBA/IBF/WBO/IBO-bältena och var i sak den reella/”riktiga” VM-kungen, då enda icke insamlade bältet hölls av hans egen bror Vitali Klitschko – bröderna vägrade möta varann; så storebror Vitali var då helt klart nr2 efter  dominante Wlad. Tyson Fury slog Wladimir om VM 2015, men drog sig sedan ur aktiv boxning, efter en serie skador och mentala problem. Han gjorde comeback 2018, och är alltjämt obesegrad efter en lysande serie VM-segrar. Men rent statistiskt har vi aldrig haft nån odiskutabel VM-match under den så kallade ”fyra-bältes”-erans tid (WBA/WBC/IBF/WBO) .. förrän nu. Därav detta mäktiga hallabalo! Mötet mellan Fury och Usyk, som ju tog sina tungviktsbälten via dubbla segrar över Anthony Joshua, skulle ha ägt rum i februari i år, men då skadade sig Fury på träningen. Men nu bär det av!
 
Och nu är alltså båda boxarna på plats. Hela friska och rytande klara att göra upp. Oddsen var länge markant i Furys favör, men har nu på senaste veckorna jämnats ut till mycket knappt upp för Tyson.
Vid ankomsten till matchstaden hälsade båda boxarna på varann och talade till media, separat, men från samma scen; den jättelike britten och den stolte ukrainaren:
Tyson Fury: ”Jag förutspår att någons 0:a måste ryka! Och det kommer att bli mannens där borta. Vilket på sätt och vis är synd om honom. Oleksandr Usyk är en stor fighter – Olympisk mästare, riktig VM-kung i cruiservikt och med VM-bälten i tungvikt, men tyvärr för honom så måste han göra upp med Den Store Tyson Fury i den era som är min. Jag ser fram emot lördag natt .. även om det så vore tjugo miljoner som skriker hans namn – de kan inte hjälpa honom! Det kommer att bara vara vi två i ringen den natten, och det kommer kännas hemskt för honom när han inser att han är där inne med sin begravningsentreprenör!”
Oleksandr Usyk: ”Jag känner mig bra. Jag är glad över att vara här. Lördag natt blir mycket speciell. Då har jag möjligheten att bli odiskutabel världsmästare .. för andra gången. Det är stort. Det är mycket bra för mig. Det är viktigt för mitt land. Jag gillar det .. Och jag har en plan. En utmärkt plan!”