FURY VANN .. MEN BARA MED EN HÅRSMÅN..!

okt 29, 2023
boXning

Tyson ”Gipsy King” Fury (34-0-1/24 KO) vann en dramatisk icke-titelfight över 10 ronders distans mot sin motsvarighet som linjär kung inom MMA, den i proffsboxning debuterande Francis ”Predator” Ngannou (17-3/13 KO i MMA; 0-1 som proffsboxare) vid premiären på Riyadh Season i Kingdom Arena i Saudi-Arabiens huvudstad Riyadh på lördagsnatten. Flertalet experter, åtminstone på proboxningssidan, hade förväntat sig en enkel och överväldigande seger för Fury. Så blev det inte alls. Det blev en i stora stycken dramatisk och ruggig fight, där Tyson Fury inte stod att känna igen, medan Ngannou gjorde en inspirerad och riktigt tuff kamp! Fury tog upptakten på sin rörliga snabbfotade boxning och stundtals effektiva jabb – ett vapen som han dock märkligt nog ”tappade bort” emellanåt – men i tredje ronden, när han själv försökte avgöra med ett vårdslöst anfall nöp Ngannou honom med en hög vänsterkrok mot tinningen som vräkte hela stora ”Gipsy King” i golvet..! 

Han hade inga större bekymmer att klara räkningen, men han tappade därefter modet att utmana den muskulöse och synnerligen vältrimmade afrikanen i slagväxling, utan flydde sedan undan de heta dusterna. I matchens mittenparti boxade han dock ut Ngannou och vann ronderna rätt lätt, tack vare jabben och snabba ett-två kombos.

Han fick dock klara problem i åttonde ronden, då Ngannou åter försatte honom i svårigheter efter att Tyson vågat sig in i slagbyte, och därefter boxade WBC-kungen på säkerhet och distans resten av kampen, och gjorde på det hela taget en rätt slät figur.

Han vann all right på poäng, men det var Francis Ngannou som såg tuffast och hårdast ut, så i betydelsen av att fastställa ”The Baddest Man on The Planet”, så var det i slutomdömet svårt att se segraren Fury verkligen ha bevisat det..! Domslutet var oenigt, med en domarröst, 95-94, till Ngannou, medan övriga två röster 96-93 & 95-94 gick till Tyson Fury, vilket var helt korrekt. Men det var ingalunda någon övertygande seger. 
Fury fick ett mindre cut i pannan och en svullnad runt vänster öga, vilket gör det högst tveksamt om hans tilltänkta titelenande kamp mot Oleksandr Usyk (WBA,IBF, WBO) uppsatt till den 23/12 i samma arena i Riyadh verkligen kommer att gå på det datumet. De två möttes efteråt i ringen, och bytte lite ord, och då konfirmerade de att ”nu gör vi upp!” men promotor Frank Warren var snabbt framme och tillade att vi får titta på om det angivna datum kan hållas. Det torde det knappast. Men matchen är tänkt som höjdpunkt på Riyadh Season, och den sträcker sig till mars månad 2024, så det finns utrymme för en framflyttning av tidpunkten. 
Francis Ngannou torde definitivt kunna få fler stora matcher i proffsboxningstoppen. Det talades omedelbart om en fight för honom mot Deontay Wilder. Det skulle bli en vild ”Shoot out”! 
 
På det digra förmatchprogrammet, med idel tungviktskamper, besegrade Fabio Wardley (17-0/16 KO) sin heta rival David Adeleye (12-1/11 KO) på TKO 7 om Brittiska & Brittiska Samväldes & WBO Europe-titlarna. Förre WBO-VM-kungen Joseph Parker (33-3/23 KO) slog ut tuffe men begränsade kanadensaren Simon Kean (23-2/22 KO) på KO 3, om IBF/I-C & WBO/I-C-bältena. Väldige Arslanbek Makhmudov (18-0/17 KO) stoppade Junior Anthony Wright (20-5-1/17 KO) på TKO 1, om NABF-titeln. Nya 18-åriga jättelöftet i tungvikt Moses Itauma (6-0/4 KO) stoppade ungraren Istvan Bernath (10-2/8 KO) på TKO 1, och i en riktig ’huggsexa’ dammade jättelike Martin Bakole (20-1/15 KO) ut 42-årige tuffingen Carlos Takam (40-8-1/28 KO) på TKO 4.