GARCIA BÅDE WBC & IBF CHAMP; ORTIZ KO, ITO NY WBO-KUNG

jul 29, 2018
boXning

Mikey Garcia (39-0/30 KO), 12 cm kortare och med 20 cm mindre räckvidd, besegrade inatt (på söndag morgon svensk tid) sin rival och mästarkollega Robert Easter Jr (21-1/14 KO) med god marginal på poäng i Staples Center i Los Angeles, Kalifornien, och därmed adderade han IBF-VM till sitt redan i ägo WBC-VM i lättvikt ..!  

Easter öppnade snabbfotad bak sin långa jabb och höll Garcia på avstånd nästan hela första ronden och större delen av andra och snickrade då hem ett par rondsegrar, men tuffe Mikey hade samtidigt ’läst in’ vad som behövdes och i tredje krympte han definitivt och läckert effektivt avståndet och med en urstyv höger över följd av en vänsterkrok överrumplade han Easter och sänkte honom för en kortare räkning .. och därefter var han i kommando och ’stalkade’ IBF-kungen mycket skickligt och tog rond efter rond. Easter kämpade väl, försökte hålla avståndet men jobbade merendels bara bak sin jabb och kunde inte lösa Garcias attack. Beordrad av hörnan att ge allt kom han ut i nionde och skapade tå-mot-tå dueller och tycktes på väg till en god rondseger men blev så träffad och måste mot slutet rädda sig undan. Detta tog bra nära fighten ur Easter, han höll nödtorftigt ställningen i de avslutande omgångarna men förlorade dessa poängmässigt medan Garcia framstod som överlägsen. Mikey Garcias seger skrevs till 116-111, 117-110, 118-109 och han kröntes till dubbel champion.

 

Han har ju senaste året mest vistats i lätt welter, men visade nu med eftertryck att han är lite av vår tids ’viktfenomen’, tycktes inte ha några problem med att klara 61,2 kg. Han har talat om (tidigare) att ’gå upp i vikt’, då syftandes på weltervikt .. nu, efter sin triumf, sa han tydligt och klart att ett av hans stora mål är en stor fight med Errol Spence Jr – i weltervikt! ”Jag tror det är den största fight som går att göra, och jag utmanar honom! Det är den fight jag vill ha!”

IBF-kung Spence satt på ringside och sa efteråt om den suveräne lättviktskungen: ”Han vågar att vara mästerlig. Om han törs komma efter mig så låt oss se, men vinna kommer han inte. Han är mycket skicklig men jag ser mig själv som segrare!”

Semin på galan i LA var tungviktsmötet Luis ”Real King Kong” Ortiz (29-1/25 KO) och förre VM-utmanaren, den rumänske jätten Razvan Cojanu (16-4/9 KO; 202 cm, 122 kg) och det blev en ganska kort affär. South paw Ortiz, ganska så trimmad på 109 kg, gick efter sin man och jätten försökte styra honom med sin långa jabb men lyckades dåligt. I andra ronden klev ”King Kong” in och rev iväg en vid överhandshöger som tog bra och landade en tung vänsterkrok rätt över munnen som sänkte Cojanu på alla fyra .. han famlade efter repen men missade och kom upp först precis på ”tio och ut!” – ringdomare Jerry Cantu var obeveklig. Ortiz slog en trumvirvel över bröstet och signalerade sin återkomst till världstoppen. Märk väl Cojanu gick tolv ronder ut med Joseph Parker om WBO-VM .. som jämförelse.

I andra ändan av USA, i Kissimmee i Florida, gjordes det upp om WBO:s vakanta VM-titel i lätt lättvikt, den som hölls av Vasyl Lomachenko tills han nu senast erövrade lättviktstiteln (WBA), och det jobbet stod mellan Christopher Diaz (23-1/15 KO) från Puerto Rico med bas i Florida och japanen Masayuki Ito (24-1-1/12 KO) – det blev en veritabel ’sluggerfest’ med mycket ge och ta och den sortens fight var Ito bäst på, lyckades slå ner Diaz i fjärde och murade igen hans vänsteröga  och kunde dra ifrån till en klar poängseger: 116-111, 117-110, 118-109. (obs samma siffror som i Garcia-Easter ovan!)