GARCIA, RELIKH VANN I LÄTT WELTER, VALDEZ SLOG QUIGG MED BRUTEN KÄKE!

mar 11, 2018
boXning

Nattens (morgonens) stora amerikanska boxningar gav spännande resultat! I de två viktiga VM-fighterna om lätta weltervikten, i Freeman Coliseum i San Antonio, Texas, bytte ena titeln ägare och i den andra tog matchens ’underdog’ revansch. Mikey Garcia (38-0/30 KO) lyckades med bravuren att besegra IBF:s titelhållare Sergey Lipinets (13-1/10 KO) med en stark poängseger – han hade kommando i större delen av fighten, golvade Lipinets i sjunde ronden med en vänsterkrok och marscherade sedan hem en ganska så klar poängseger: 116-111, 117-110 x 2. Därmed har Garcia lyckats bli världsmästare i fyra viktklasser (!) – fjädervikt, lätt lättvikt, lättvikt .. och nu i lätt weltervikt.

I den andra VM-fighten på samma card, om vakanta WBA-VM, där ju Rances Barthelemy (26-1/13 KO) mötte Kiryl Relikh (22-2/19 KO) i retur från deras VM-kval (före Terence Crawford avgick som suverän Champ i klassen) – då ju exil-kubanen vann med minsta marginal över vitryssen – och nu bjöd de på en ny ’thriller’, men den här gången var det Barthelemy som var på bakfoten, medan Relikh pressade konsekvent och jobbade hårdast och fick ut mest och byggde upp en allt starkare poängledning, och trots tappra försök av Rances att vända, blev det en till slut helt klar seger för mannen från Minsk: 117-110, 118-109 x 2 ..!
Därmed är två av Crawfords abdikerade titlar tillsatta – nästa vecka är det dags för WBC (Ramirez vs Imam) och i april WBO (14/4: Flanagan vs Hooker). På ’förmatch-programmet’ gick också en IBF-VM-kval fight i lättvikt mellan Richard Commey (26-2/23 KO) och obesegrade Alejando Luna (22-1/15 KO), vilket blev en mycket dramatisk och brutal sammandrabbning, tå-mot-tå och all action, som slutade med en spektakulär KO i sjätte ronden, då Commey slog ner Luna två gånger och avgjorde!

På helt annat håll, nämligen i StubHub Center i Carson, Kalifornien kunde WBO-VM-kungen i fjädervikt Oscar Valdez (24-0/19 KO) vinna en dito brutal fight mot ’överviktige’ Scott Quigg (34-2-2/25 KO), där ju den senare blott kunde vinna fighten men inte titeln pga att han inte klarade viktgränsen vid gårdagens vägning. Valdez öppnade med att landa en tung höger redan i första, men fick sedan tillbaka fullt ös i andra och så fortsatte de! Quigg fick ett cut över vänster öga i femte, Valdez började blöda ur munnen i sjätte, varefter mästaren försökte hålla distans. Quigg lade än hårdare press medan Valdez svarade med häftiga kombinationer .. ’kriget’ fortsatte in i de avslutande omgångarna och de stod tå-mot-tå hela vägen. Det verkade jämnare än domarnas siffror, som löd 117-111 x 2, 118-110 till Valdez. Efteråt visade det sig att Valdez brutit käken och Quigg boxat med bruten näsa ..! Alla var lyriska efter matchen – en kandidat till årets fight.