GARCIA SLOG BRONER, CHARLO NY UTMANARE TILL GGG

jul 30, 2017
boXning

I lördagsnattens stora gala i Barclays Center i Brooklyn, New York – klar & avverkad vid 5-tiden på söndag morgon svensk tid – kom Mikey Garcia (37-0/30 KO) ut som en av de stora segrarna. Han gjorde en mycket gedigen, taktiskt skicklig och väl tajmad match mot den oberäknelige och udda – även i ringen – Adrien ”The Problem” Broner (33-3/24 KO) och lyckades hålla sig knappt men klart den bättre i ringen, jobbade mer och konsekventare .. ingen av dem kunde skaka den andre .. och tog till sist en odiskutabel poängseger, vann med 117-111, 116-112 x 2. Och därmed fick han WBC:s Diamond Belt, vad det nu egentligen står för, i lätt weltervikt, och på den självklara frågan efteråt om vilken vikt han skall fortsätta på svarade han att höll alla dörrar öppna: ”Jag kan gå ner och försvara min VM-titel i lättvikt (han är regerande WBC-VM-kung där), jag kan gå efter de bästa nu i lätt welter, boxa om VM här .. och jag kan gå upp i welter! Vem som än våga möta mig, jag är här och redo!”
För den trefaldige före detta mästaren Broner (WBO-VM lätt lättvikt 2011-12, WBC-VM lättvikt 2012-13, WBA-VM weltervikt 2013), ständigt i diverse bråk utanför ringen, är frågan om vad framtiden ger, men själv var han offensiv efter fighten, även om han erkände nederlaget: ”Mikey var bäst idag .. men han gjorde mig inget .. och till sist är det ändå stygga jag som drar in pengarna och får till nåt så här stort .. så jag kan möta vem som helst framöver, returmatch om han vill på hans hemmaplan i Kalifornien .. no problem!”

På förmatchcardet i Barclays var det späckat av tuffa fighter. Semin på galan var Jermall Charlo (26-0/20 KO), regerande VM-kung (IBF) i lätt mellan, som dock rankades upp i mellanvikt och här fick möta Argentinas förstarankade Jorge Sebastian Heiland (29-5-2/16 KO) i ett VM-kval i mellan för WBC .. och Charlo var den överlägset bättre i ringen, slog ner Heiland i andra, varvid denne redan dessförinnan lätt struttigt boxande fighter uppenbart skadade vänster knä och sedan blev ett lätt offer, golvad igen i fjärde varpå ringdomare Benji Esteves bröt matchen, TKO 4. Varför nu Charlo därmed är första utmanare till Gennady Golovkins WBC-bälte. GGG skall ju dock närmast göra upp med Canelo Alvares i en megamatch den 16/9.
I lätt bantam besegrade Rau´shee Warren (15-2/4 KO) sin rival McJoe Arroyo (17-2/8 KO) på poäng över 12 ronder (117-111 x 2, 118-110) .. och i tungvikt, i en rivig och ganska så intressant drabbning spöade Jarrell ”Big Baby” Miller (19-0-1/17 KO) den förre VM-utmanaren (WBC) Gerald Washingon (18-2-1/12 KO) på TKO 8, då efter att Washington tagit en del stryk i de senare ronderna hörnan signalerade direkt vid pausen till nionde ronden att man gav upp och matchen då bröts. Detta sätter den 135 kg tunge – men vältränade – Miller i position att tackla världstoppen.
På förmatchprogrammet stoppade också Katie Taylor (6-0/4 KO) den hopplöst underlägsna Jasmine Clarkson (4-9) i fjärde ronden.