GIOVANNI ALVAREZ ÄR DÖD

sep 28, 2016
boXning

imageDen utmärkte svenske proffsboxaren Giovanni Alvarez är död. Hans far Costantino Alvarez bekräftar för Dalarnas Tidningar att sonen gick bort i förrgår. Han blev blott 36 år gammal.

Giovanni var under sin frammarsch som amatörboxare en av landets finaste unga fighters. Han gick snabbt från klarhet till klarhet i ungdoms- och juniorleden: han vann JSM i lätt mellanvikt redan 1996, SM i mellanvikt 1997 och i lätt tungvikt 1999 & 2000; han startade på Ungdoms-EM 1996 och tog ett imponerande silver och lyckades sedan i Argentina erövra ett brons på J-VM i stenhård konkurrens – då en av världens främsta juniorer. Han kom från Borlänge, där han också började sin karriär men flyttade sedan till NBK Akilles, BK Falken och till sist IF Linnéa. Gio boxade länge i skuggan av sin mycket framgångsrike bror Fredrik, som ju som proffs för Mogens Palle kom att boxa om ett flertal titlar. Gio blev själv proffs hos Palle år 2000, vid 20 års ålder, och kom att ta 15 raka segrar som yrkesman, och fick trots att han då inte avancerat förbi 6-ronders-stadiet chansen att boxa om EU-titeln över 10 ronder mot italienaren Paolo Ferrara och vann då på ett imponerande vis sin första titel som proffs, den 13/3 2004 i klassiska KB Hallen i Köpenhamn, via en mycket klar poängseger. Vid första försvaret av EU-titeln tre månader senare förlorade han dock på poäng 10 mot Elvis Mikhailenko .. och senare det året stoppades han av afrikanska stjärnan Lolenga Mock, som i den vevan blev dansk och som alltjämt härjar i eliten. Efter något års bortavaro satsade Gio på comeback, då proffsboxningen släpptes fri i Sverige, och han blev en av de första ny-licensierade svenskproffsen, var ursprungligen med på första programmet i Scandinavium den 27/1 2007 men fick till sist stå över den kampen. Vid nästa start var han med, i Lisebergshallen i mars, men föll då överraskande mot tuffe kroaten Josip Jalusic, varpå han slutade boxas. Totalt fick Gio ihop en record på 15-3/9 KO.
Hans på tok för tidiga bortgång är tragisk. Han var en härlig ringens krigare, en synnerligen fin representant för svensk boxning. R.I.P Gio.
/OJ