’GO’ FÖR SM-TITELN I TUNGVIKT: PEZHMAN VS TAMIM!

feb 28, 2023
boXning

Det är Fight week för årets första större proboxningstävling nu på lördag den 4 mars i Tegelbruket i Örebro – med SM-titelkampen i tungvikt om det vakanta bältet mellan Pezhman Seifkhani, Örebro (15-0/12 KO) och Awadh ”Big Brother” Tamim, Stockholm (15-5/10 KO) över 8 ronders distans som topp. Det senare nu också sanktionerat av KSD. Otto Wallin, som höll denna SM-titel sedan triumfen över Adrian Granat (2018-20) har lämnat titeln vakant sedan han permanent gjort New York till sin bas och inriktat sig på den internationella marknaden, utnämnd till Champion emeritus med rätt att kräva en titelmatch när han återvänder hem. 

De tämligen givna kämparna att göra upp om den vakanta titeln är således den som proffs obesegrade Pezhman Seifkhani, Örebros stora boxarnamn, numera 32 år gammal, 190 cm lång och vägande runt 115 kg på bästa matchvikt. Han har som yrkesfighter radat upp en lång rad KO-offer sedan debuten 2015, de allra flesta av andra klass rang, men bland vinsterna lyser dock utmärkta segrar över Davit Gogoshvili, Ante Verunica, Paolo Ianucci, Leandro Rufino och Milen Paunov. Segern över obesegrade Rufino på TKO 3 är nog trots allt främsta jobbet. 

Hans motståndare är den sedan ett antal år tillbaka i Stockholm bosatte afrikanen Awadh Mohamed Tamim, en 39-åring från Bunda, Tanzania som hållit Tanzanias tungviktstitel 2007-12, boxat om internationella bälten mot Denis Bakhtov, Timur Ibragimov (förluster) och dito mött väldige Bogdan Dinu i Rumänien (förlust). Han gjorde ett längre uppehåll 2012-20, gjorde comeback efter att ha börjat träna för Harry Jansson efter flytten till Sverige, vann ett par kamper på återbesök i öst-Afrika och tappade ett par matcher här hemma mot Marios Kollias och i en jättefight mot Samo Jangirov. Han visade dock stor internationell förmåga då han i Tyskland i juni förra året mötte och slog ut fruktade Shqelkim Ademaj och erövrade WBF/Int-titeln i tungvikt. Awadh är 184 cm lång och väger runt 110 kg. Det är en potentiell storfight i vardande i Örebro – men som alltid med punchers i tungvikt så vet man aldrig när det smäller ..!