GOLDEN GIRL – SVERIGES FRÄMSTA DAMBOXARE NÅNSIN

sep 23, 2016
boXning

imageimage
Med anledning av att Susanna Edwards utomordentligt fina dokumentär GOLDEN GIRL om Frida Wallberg och hennes karriär och VM-matcher .. och skada och svåra rehab .. sändes på SVT på torsdags-kvällen och ligger på SVT Play en god tid framöver – se den om ni missat och annars så se om den; det är en nästan vemodigt vacker men brutal och grymt närgången betraktelse av en resa över tre VM-matcher nästan mest genom händelserna bakom ridån – så påminns man påträngande starkt vilken fantastisk boxartjej Frida var.

Vi har ännu inte sett hennes like i en boxningsring, och även om PR-trummorna lyckades åstadkomma en aldrig tidigare skådad frenesi inför matchen Mikaela Lauren vs Klara Svensson, och de två kom att bjuda på en både dramatisk och intensiv batalj i Hovet för två veckor sedan .. så bröt den matchen faktiskt inga rekord.

Frida Wallberg gick fyra VM-matcher: den första på Hovet i Stockholm (27/11 2010) inför en jättepublik som främst dock var där för en gigantisk K1/MMA mm show (Rumble of the Kings), där dock Frida närapå stal showen genom att briljant besegra Olivia Gerula på poäng 8 – distansen ett undantag just då i WBC-reglerna för Sverige – och sen tog hon sig an ”Odjuret” Gerula en andra gång (3/9 ’11), då på full VM-distans, i CCC-centrat i Karlstad (Pugnus-gala) och körde över henne totalt inför en tämligen välfylld hall; så mötte hon sin främsta utmanare, KO-drottningen Amanda Serrano på vad som var nära nog riktig hemmaplan i Cloetta Center i Linköping (Wally Munteanu) och gjorde sitt livs bästa match och vann på nytt klart på poäng .. och sist kom den ödesmättade kampen mot Diana Prazak i Water Front Congress-hall i SAS Radison, Stockholm (14/6 ’13) .. där allt gick snett och titeln förlorad men än värre Frida hamnade på sjukhus med blödning på hjärnan, vars eftereffekter hon ännu kämpar med.

Men hennes största ögonblick och svensk damboxnings hittills mest maximala kväll var den 27/4 2012 i Cloetta Center i Linköping – där sattes rekordet för damboxning med 3.200 åskådare och Wallberg och Serrano bjöd på den största dammatch vi nånsin skådat – det årets Fight of The Year för damer. Enastående! Vilken fantastisk boxartjej! The Golden Girl.