GOLOVKIN ERKÄND SOM FAKTISKT VÄRLDSMÄSTARE

jun 20, 2018
boXning

Sent om sidor tog den klassiska facktidningen THE RING det avgörande steget och erkände igår WBC/WBA/IBF-kungen i mellanvikt Gennady ”GGG” Golovkin (38-0-1/34 KO) som ’riktig’ och faktisk världsmästare i mellanvikt. The Ring är den enda auktoritära instans som tar på sig utnämnandet/erkännandet av en boxare som linjär världsmästare, medan ’världsförbunden’ i sig ju snarast utnämner sin egen fraktions mästare – The Ring fastställer kröningen av den rättmätiga mästaren oavsett ’alfabets-förbunds-status’.  

Det var hög tid att detta skedde i ”GGG:s” fall – han har ju de facto varit den verkliga mästaren ända sedan Saul ”Canelo” Alvarez (49-1-2/34 KO) backade ur deras första möte 2015 och avgick som WBC-kung, och då legitim linjär mästare. Men då höll The Ring ändå fast vid att en mästare bara kan förlora sin status i ringen eller bli av med den genom att sluta boxas, trots att detta ju då blev en ologisk sits. Det gjorde att när väl de två verkligen möttes i september förra året stod Golovkins tre bälten (WBA/IBF plus WBC:s) på spel medan Alvarez kom med The Rings bälte till fighten – den matchen slutade oavgjord. Nu är det dags för dem att mötas igen, den 15/9, men med Alvarez senaste trubbel med förhöjda blodvärden och misstänkt doping (förklaring kontaminerat kött-intag/clenbuterol) drog The Ring undan Alvarez status och utnämnde nu Golovkin, om än senkommet helt korrekt, till Världsmästare. Detta skedde vid en media-lunch på Palm Restaurant i Los Angeles då nya chefredaktören Doug Fischer ’krönte’ GGG. Denne tog ödmjukt emot utmärkelsen med orden: ”Jag är mycket glad och upprymd över detta bälte. Och jag har hela tiden känt att denna fight var möjlig att få till. Alla vill se den. Jag ville ha den.”

Golovkins promotor Tom Loeffler tillfogade: ”Det här är en medialunch för att uppmärksamma att Gennady nu är Ring Magazines mellanviktsmästare. Och som ni vet nådde vi förra veckan en uppgörelse om att möta Saul Alvarez igen. Vi äter nu en helt clenbuterol-fri, VADA-godkänd stek och firar detta!”  

Samtidigt tillkännagavs nu fördelningen av pengarna vid september månads jätte-fight, där det nu blev klart att Alvarez får merparten, till fördelning 55-45%. Men GGG är nu en relativt klar favorit hos bookmakers med just nu 2-1. Pengarna styrs dock av Alvarez enorma PPV-säljkraft.

 

PS. Det finns ett fjärde ’alfabetsförbunds’-bälte även i mellanvikt, WBO:s tillhörande britten Billy Joe Saunders, men han har aldrig riktigt funnits med i diskussionen om bäst i världen; han är dock idag en av klassens tio bästa, och en klar utmanare till GGG. Det femte VM-bältet, IBO:s, ses lite som kosmetika, men det har GGG innehaft ända sedan 2011.