GRANAT VS DIMITRENKO – TVÅ VECKOR KVAR

mar 04, 2017
boXning

IMG_2731IMG_2732
Det är nu två veckor kvar till den största tungviktsfighten på svensk mark sedan proffsen kom tillbaka för tio år sedan – den mellan Adrian Granat (14-0/13 KO) och Alexander Dimitrenko (39-3/25 KO) om IBF International Heavyweight Championship lördagen den 18 mars i Baltiska Hallen i Malmö. Det är den 25-årige ”Gäddan” Granat som är titelförsvarare så ung och relativt orutinerad som han är, men så har han också avancerat ovanligt snabbt i ranking-listorna och ligger idag så högt som på en 20:e plats på Box.Rec:s lista över Världens tungviktare – en aningens smickrande position måhända, men baserad på hur han slagit ut en rad namnstarka herrar (om än merendels på nedgående dylika) men den listans svaghet är ett poängräkningssystem (aktuell aktivitet) som inte tar in ’jämförelse’ i beräkningen .. och han ligger på en 22:a plats på WBC:s långa lista. Motståndaren och utmanaren, den förre Europamästaren, ”Sasha” Dimitrenko, ligger nu vid 34 års ålder och på come back på en motsvarande 51:a plats hos Box-Rec och en 24:e plats på WBC-listan. Båda tillhör ju självfallet Europaeliten och återfinns bland nybakade EM-kungen Agit Kabayels utmanare .. och där, på den utmanarlistan, ligger Dimitrenko 12:a och Granat på 15:e plats. Så det är två högt skattade herrar som nu skall göra upp och en seger får en avgörande betydelse för vem det vara månde i den fortsatta jakten mot absoluta världstoppen.
Dimitrenko finslipade formen med en relativt enkel ’uppmjukningsmatch’ i Hamburg den 15/2 där han mycket enkelt slog ut ohjälpligt underlägsne Milos Dovedan, och han har sedan dess fortsatt vässa formen på läger i Tyskland. Granat har efter lägret i Spanien fortsatt hårdkörningen i Hamburg och närmar sig toppform. ”Jag är på spikrak väg mot toppen men jag ser fortfarande mycket jag kan utveckla. Nu vill jag försvara Malmös boxningsheder när Klara Svensson tyvärr inte lyckades göra det i Oslo förra helgen. Klara är mycket duktig, men tyvärr var motståndaren för svår den här gången, men jag hoppas Klara kommer ringside på vår gala i Malmö och stöder oss i vår strävan att hålla Malmö kvar på boxningskartan.”
Promotor Erol Ceylan värderar de två kämparna som gör upp i huvudmatchen på hans första svenska proffsgala: ”Vi är mycket glada över att kunna anordna så här högklassig internationell tungviktsboxning i Malmö. Mot bakgrund av Dimitrenkos höga ranking vågar jag påstå att detta är den bästa match som ägt rum i Sverige sedan 70-talet. Jag hoppas alla sluter upp kring denna historiska gala. Granats framfart och den uppmärksamhet han fått är oerhört kul för svensk boxning. Sverige har även visat att det är en ”up and coming” boxningsnation i övrigt. Det snackas nu mycket om Granat, men jag har även en tuff tungviktare i Christian Hammer, och de två bildar ett synnerligen kompetent team. De pushar varann verkligen.”