GROVES IMPONERADE! SANTA CRUZ, MARES, LARA, CHARLO, HURD – ALLA VANN!

okt 15, 2017
boXning

I den tredje kvarten i WBSS-turneringens supermellanvikt gällde det för rivalerna George Groves (27-3/20 KO) och Jamie Cox (24-1/13 KO) på lördagsnatten att vinna övertygande inför inte bara storpubliken i Wembley Arena i London och en världsvid TV-publik utan kanske än mer inför på ringside kritiskt studerande nästa motståndare Chris Eubank Jr. WBA-VM-kungen Groves boxade kallt och smart med blixtrande kontra på den aggressivt avancerande Cox, och han kunde ta första ronden på sin större pricksäkerhet, andra öppnade utmanaren bäst men Groves kom tillbaka i en till slut helt jämn rond, tredje tog Groves knappt men klart och i fjärde mötte han Cox allt hårdare attack med vassa kontra och plötsligt en urstyv krok rätt in i kroppen – som med en halv sekunds fördröjning sänkte den tidigare obesegrade Jamie framstupa på knä .. där han under svår möda tog hela räkningen! KO på tiden 1:42.

Efteråt var ”Saint George” nöjd men återhållsamt förtjust med sin insats: ”Jag gjorde jobbet .. jag visste han skulle vara tuff, jag valde honom för att jag förstod att det skulle bli stenhårt och en riktig fight för fansen; slaget jag tog ut honom med var perfekt .. I´m happy!” Vid segerceremonin kom Chris Eubank upp i ringen – de två blev snabbt intervjuade mot varann och ställde upp för en ’staredown’ redan laddandes inför var som blir ett brittiskt supermöte och en underbar semifinal i WBSS i januari/februari nästa år ..!
I reservkampen till huvudmatchen slog John ”Gorilla” Ryder (24-4/13 KO) ut danske Patrick Nielsen (29-2/14 KO) i femte ronden i en match mellan två southpaws som världsrankade Nielsen aldrig riktigt ’var med i’ .. han fastnade på betydligt kortare Ryders jabb från start, tog tunga slag i närkamp där han själv bara försökte låsa, fick ta räkning i andra ronden, boxade upp sig något i fjärde och femte fram till slutet av den ronden, då Ryder landade en vass uppercut som slog ut danskens tandskydd, varvid denne släppte garden och sen gick på en massiv vänster-högerkombo och slogs ut helt, brakade i däck rak lång men kom bara upp i sittande ställning på ”ten and out”!

I StubHub Center i Carson, Nevada försvarade Leo Santa Cruz (34-1-1/19 KO) sin WBA-VM-titel i fjädervikt mot utmanaren Chris Avalos (27-6/20 KO) med en TKO 8-seger. Mästaren startade försiktigt men hade några bra högerträffar även från inledningen, men det var en god fight in i mittenpartiet, även om Avalos var illa ute redan i slutet av fjärde, men från sjunde hade Santa Cruz ett markant övertag och i åttonde var utmanaren i svårt bryderi, tog mycket slag och efter att en serie hårda träffar rusade ringdomare Tom Taylor in och bröt fighten på 1:34, TKO.
Den ’andra’ WBA-VM-kungen i klassen, ’regular’ champ Abner Mares (31-2-1/15 KO) försvarade sitt bälte strax före matchen ovan mot Andres Gutierrez (35-2-1/25 KO) från Guadalajara, Mexico. Mares, som numera bor i Kalifornien kommer ursprungligen från Guadalajara, vilket gav lite extra krydda åt mötet. Mycket tuffe Gutierrez pressade framåt men Mares slog vassa kombinationer och tog en knapp men klar poängledning, och utmanaren fick ett styggt ’cut’ över vänster öga i tredje vilket förvärrades allt eftersom. I åttonde var Mares i kontroll och Gutierrez öga blev allt värre men matchen läts fortsätta och trots kris tog man sig igenom även nionde. I pausen till rond 10 blev dock läget ohållbart, kampen stoppades och domslutet gick till poängräkning som gav Abner Mares segern på 99-91 x 2, 100-90. Nu blir nästa jobb ett ’titel-enande’ mot Santa Cruz.

I nattens stora triple-header från Barclays Center, Brooklyn, New York försvarade VM-kungarna i lätt mellanvikt sina titlar på rad. Showen stals på sätt och vis av WBC-VM-kungen Jermell Charlo (30-0/15 KO) som i en förväntad jättedrabbning med tuffe Erickson Lubin (18-1/13 KO) gjorde slut på alltihop i första ronden med en vass höger-uppercut i närkamp, ur ”död vinkel” för Lubin, som gick tungt i däck och ringdomare Harvey Dock skippade räkningen på ”fem”, dömde KO på 2:41 ..! Lubin hämtade sig dock snabbt och var mer chockad än knockad efteråt. Tumult utbröt momentant på ringside då uppretade Lubin-fans kastade en stol på Charlo-brorsan Jermall, men det lugnades snabbt ner.
WBA-VM-kungen Erislandy Lara (24-2-2/14 KO) gjorde ett gediget jobb i sitt försvar mot tidigare obesegrade Terrell Gausha (nu 20-1/9 KO) och dominerade nästan rakt igenom, slog ner utmanaren i fjärde, fram till en tämligen klar poängseger efter 12 ronder, 117-110 x 2, 116-112. Lara är fortfarande det större namnet i klassen, men det blir alltmer uppenbart att ett titelenande måste till mellan denna trio champions.
Den tredje av dem, IBF-VM-kungen Jarrett Hurd (21-0/15 KO), som öppnade titel-trion, fick slita hårdare i sitt försvar mot förre mästaren Austin Trout (30-4/17 KO), fick ett fult cut efter att de skallade ihop i sjunde, men kunde få till ett allt starkare övertag och efter tionde ronden, då han fick Trout i trubbel och dennes båda ögon nästan svullnat igen, så gav i pausen hörnan upp och domaren bröt. Det var ett förnuftigt stopp.