HANEY TOG YTTERST KNAPP SEGER ÖVER LOMA!

maj 21, 2023
boXning

Vid söndagsmorgonens (svensk tid) stora VM-drabbning i MGM Grand Garden kunde försvarande mästare Devin ”The Dream” Haney (30-0/15 KO) med nöd och näppe, men ändå enhälligt, försvara sina VM-bälten (WBC/WBA/IBF/WBO/RING) i lättvikt över Ukrainas boxningsstolthet och förre VM-kungen Vasily ”Loma” Lomachenko (17-3/11 KO). Det blev en rasande kamp om poängen, utkämpad i en taktisk och mycket tekniskt vasst genomförd match. Loma startade hårdare än han brukar för att etablera sin boxning mot den mycket smart boxande amerikanen, men i ett stort parti av mellanronderna kunde Haney knappt men någorlunda klart stjäla rondsegrarna, och det fordrades en stor spurt av den äldre mästerboxaren för att gå ikapp. Den åstadkom han och vann merparten ronder i slutet av matchen, hade en stor tionde rond och tog knappt den elfte varpå sista ronden kom att bli helt avgörande för domslutet. Trots att även det var en bra Loma-rond, med dock även Haney hårt kämpande om rondsegern – och ronden i princip kunde dömas åt vilket håll som helst – gav samtliga domare den ronden till Haney .. varmed han försvarade VM! Två av poängdomarna fick därigenom 115-113 vardera till mästaren – det hade ju annars blivit oavgjort – medan den tredje poängsättaren hade 116-112.  

En aningens bitter Lomachenko kommenterade efteråt: ”Jag vill inte prata om domslut. Alla såg ju vad som hände inatt. Jag trodde han skulle vara bättre – han är tuff och han är bra, men han är inte nån pound-för-pound-mästare. Jag bevisade att jag fortfarande har det i mig. Jag är i bra form nu, så vi ses nästa gång. Nu vill jag bara återvända till mitt folk och kampen i Ukraina och stödja min ortodoxa kyrka.” 

Det var dock andra som uttalade sig skarpare. Boxaresset Shakur Stevenson sa rakt ut: ”Lomachenko borde vara den odiskutabla världsmästaren! Han vann den här fighten, slog in de renare träffarna och förde matchen.” Promotor Bob Arum: ”Alla blev förvånade över domslutet, men jag ska inte kommentera domares insatser. Jag är promotor.” På presskonferensen efteråt gav Loma en sista kommentar: ”Det är vad det är. Jag tackar Bob Arum för att jag fick en andra chans på titeln. Jag vet att jag vann. Vi ses igen!” 

I främsta förmatch i MGM Grand Garden Arena slog japanske utmanaren Junto Nakatani (25-0/19 KO) en ruggig KO på förre VM-kungen Andrew Moloney (25-3/16 KO) från Australien i kamp om den vakanta WBO-VM-titeln i lätt bantamvikt. Avgörandet kom i 12:e och sista ronden på tiden 2:42 med arton sekunder kvar av matchen! Och i en vass returkamp dem emellan besegrade förre mästaren Oscar Valdez (31-1/23 KO) rivalen Adam Lopez (16-5/6 KO) på poäng (98-92, 98-91, 97-93) över 10 ronder i lätt lättvikt, i Valdez comeback till ringen efterhand ett års bortavaro.