HÄRLIGA BOXNINGSFIGHTER KRÖNTE SAGOLIK KVÄLL!

jan 13, 2024
boXning
Vid Björn Rosengrens Herrpugilistiska Kulturjubel på Nalen på fredagskvällen den12/1 – en helt underbar fest med musik, sång och utomordentlig god mat och dryck .. och proffsboxning, så bjöds inemot 100 inbjudna gäster på inte bara Kalle Moraeus Hot Two, Sven Ingvars tvåmannabands värmländska konsert och Frälsningsarméns storband utan på två verkliga kanonmatcher i professionell boxning plus en surprise hälsning från Dolph Lundgren via video från Kalifornien.
I kvällens första match brakade Anthony ”Can You Dig It” Yigit (nu 29-4/10 KO) ihop med Norges Jamshid Nazari (nu 10-2/2 KO) över 6 ronder i weltervikt – båda invägda exakt på 66 kg – i vad som blev en rasande fartfylld non-stop action från första till sista gong gongslaget. Det hela blev till en liten klassiker till fight! Det var Yigit som drev upp tempot och gick loss med båda händer i en ursinnigt stark forcering över de tre första ronderna, men norrmannen svarade så gott han kunde, och faktiskt listigt och vasst i fina kontraattacker. Anthony vann ronderna all right, men han var klart ute för attknäcka Nazari, och i tredje såg han ut att kunna nå det målet, men från en förlängd attack, som såg ytterst jobbig ut, kom Jamshid märkligt nog tillbaka med vassa kontra som istället skickade svensken momentant på bakfoten. Anthony boxade nu mycket fräckt, och utmanande, med händerna nere och utan gard – och tog då faktiskt en del onödiga kontra. Det upprepade sig i fjärde, där det dock tempot sjönk något. I femte satsade Yigit åter på en ”all out” attack i ett försök att avgöra, och var en kort stund helt överlägsen, men Naziri smet ur, med viss nöd, även den fällan, och i sista blev det åter fight om poängen, men Anthony var starkast och bäst, utan att dock kunna fälla norrmannen.
Domslutet var en formsak – alla tre domarna hade solklara siffror till Yigit (60-54 x 2, 60-53), men matchen hade varit mycket underhållande och varenda rond en strid på kniven! Det var en härlig seger, som Yigitefteråt tackade publiken för det massiva stöd han fick, och uttryckte förhoppningar att kunna få till mer matchtillfällen av klass här hemma; men han sa också att han nu tog av till USA de närmaste månaderna för en potentiell fight ’over there’.
Nästa fight var egentligen en ’catchweight’ kamp (på 84 kg), men kallades för lätt tungvikt (vilken är den viktklass båda strävar efter titelmatcher i) mellan Oscar ”Golden Boy” Ahlin (nu 25-2/20 KO) och en aningens ålderstigen (42 år) men i allra högsta grad en fortsatt tuff och högst gedigen fighter på nivå i Jonathan Cotteret (nu 9-8-1/4 KO). Och efter den första riktigt tuffa kämpamatchen blev nu, lite oväntat, detta en än värre fight, med en fantastiskt tapper insats av fransmannen,och en bitvis blixtrande vacker och utsökt vass insats av Ahlin – en pärla till 6-rondare! Oscar boxade som en sann champion i upptakten och satte blixtrande slag framförallt i kroppen, men fransmannen kom för att ge en verklig fight och ta segern om bara möjligt. Han borrade sig in, tufft och orädd, och drog en vid överhandshöger, som han hade viss utdelning med. Det blev tufft till tusen, men det var Ahlin som vann första ronden. Domarna delade sig i uppfattningen om andra, men för de flesta såg Oscar vassast ut. Svensken tog sedan tredje och fjärde ronden rätt klart, och i båda skakade han kort sin man vid några tillfällen så pass illa att det såg ut som Cotteret då var sekunder från att ’gå ner’, men otroligt kämpastart bet han sig kvar i kampen och kom tillbaka! I slutet av fjärde slogs ett fult jack upp över Jonathans vänstra ögonbryn och blodet flöt fritt ner över ansiktet. Ringdomare Håkan Sindemark tog fransmannen till Dr Robert Ludwig för inspektion, men denne lät fighten gå. Det blev nu blodigt värre, med båda boxarna nedsmetade, och mer eller mindre ofrivilligt slog Oscar av på takten i femte, en rond som blev relativt jämn. I sjätte försökte han avgöra, och hade flera fina träffar på Cotteret, men denne hängde desperat och kämpastarkt med till sista gonggongslaget!

Även i denna kamp var poängsegern en formalitet; Oscar Ahlin vann klart på poäng med eniga domarröster och stora siffror (60-55, 60-54, 59-55), vilket storligen uppskattades av publiken, men boxarnas närmast hjärtevärmande förbrödring efteråt fick ett ändå större jubel! Efteråt prisade Oscar sin rival i ringen, för att vara en verklig kämpe, och uttryckte också sin tacksamhet mot publiken och hoppades på många fler såna fighter framöver; han berättade också att det nu snackades om en verkligt bra fight för honom på Armand Krajnc tävling i april. 

Två matcher av absolut härlig fighting spirit och strid till max! Suveränt bra.