HELENIUS TAR MATCHEN PÅ LÖRDAG MOT JOSHUA!

aug 08, 2023
boXning

Finlandssvenske Robert Helenius (32-4/21 KO), den numera 39-årige f d Europamästaren i tungvikt (2015-16) som ett antal gånger varit uppe i världseliten och kvalat – ålänning, född i Stockholm, gjorde både svensk och finsk amatörkarriär, proffs i Finland men har gjort ett par matcher i Sverige – var uppe i ringen i lördags i Olavinlinna (Olofsborg) där han mötte tidigare obesegrade Mika Mielonen (nu 6-1/6 KO), som han stoppade på TKO 3 – meddelas idag bli den man som kliver in och tar det vakanta uppdraget mot förre VM-kungen Anthony ”AJ” Joshua (25-3/22 KO) i O2 Arena i London nu på lördag den 12/8 ..! 

Joshua skulle som bekant ha mött Dillian Whyte i ett häftigt VM-kval i tungvikt, men i förra veckan slut ströks Whyte från deltagande efter att ha visat misstänkt doping i ett VADA-test. Sedan dess har man febrilt letat efter en möjlig lämpad motståndare att snabbt kunna kasta in mot AJ på denna tämligen stora Matchroom-gala. Idag meddelas att lösningen är funnen. 113 kg tunge och mycket erfarne Robert Helenius, dessutom i form och redo för en ny fight efter det snabba jobbet i lördags, tar uppdraget. Alla parter förklarar sig nöjda och glada över lösningen. 

Helenius: ”Jag är överlycklig över chansen att få möta Joshua den 12 augusti. Jag är en sann viking och kan ta en sån här utmaning på kort varsel! Det här är en chans jag inte vill missa, och jag ska göra det allra bästa utav det här!” 

Joshua: ”Ja, det här var ju inte efter ’manus’ .. men jag respekterar Helenius, och låt mig säga jag respekterar varje fighter som vågar sig in i ringen. Jag är laser-fokuserad på att vinna. Jag kan här ta steget fram mot ännu större saker men måste passera ’kontrollen’ på lördag natt. Må bäste man vinna!” 

Promotor Eddie Hearn: ”Nyheten om Whyte i lördags var hemskt nedslående, men jobbet måste gå vidare, och vi har gjort vad vi är bra på – showen är räddad och kommer att gå. Anthony Joshua har varit fantastisk under de här svåra dagarna och faktiskt hela vägen. Jag tycker att Helenius kommer att bli en bra fight – det är ett riktigt avtal i rättan tid. All right, han förlorade mot Deontay Wilder, men det var på ett slag som sannolikt kunde knockat en häst! Och han kom för att fightas .. han slår stenhårt och han är två meter lång! Och han vann i lördags. Det blir alltid kritik, men jag tror faktiskt detta är en både ’tricky’ och farlig fight!”  

Det är en stor boxningsafton på lördag natt i O2 Arena, som redan är utsåld, med över 20.000 biljetter. Galans semi är ett IBF-VM-kval i tungvikt mellan Filip Hrgovic (15-0/12 KO) och Demsey McKean (22-0/14 KO) och likaså i tungvikt möts ’evige’ Derek Chisora (33-12/23 KO) och Gerald Washington (20-5-1/13 KO) plus är det ytterligare sex matcher på programmet. Allt sänds över DAZN.